Новосъздаденият мегаорган за борба с корупцията и конфликта на интереси, на който управляващите възлагаха много надежди да пребори тези две явления, определяни като „бич за обществото“ – КПКОНПИ, за три месеца е успяла да „отработи“ и „приключи“ сигнал за депутата и медиен издател Делян Пеевски.

Сигналът е подаден в края на януари, в първия работен ден на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество – 23 януари. Подател е гражданското сдружение БОЕЦ, което нашумя с разкритията си за това, че държавата не успява да събере ДДС за милиарди левове и е „относно съмнения за извършени престъпления - незаконно придобито имущество и активи, неизпълнение на служебни задължения, корупция и зависимост от народния представител Делян Славчев Пеевски“ (целия сигнал виж долу).

Стига лицемерие

Този сигнал беше потънал в забвение. До днес. Когато насред международна конференция, посветена на борбата с корупцията, която се провежда в столицата под патронажа на президента Румен Радев, председателят на БОЕЦ Георги Георгиев не го постави ребром на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Пламен Георгиев бе панелист в конференцията и докато обясняваше етимологията на думата „корупция“, лидерът на БОЕЦ го прекъсна с въпроса какво стана със сигнала срещу Пеевски.

„Стига лицемерие!“, призова Георги Георгиев.

А председателят на „Антикорупция“ посочи лаконично:

„Сигналът на БОЕЦ е отработен и приключен.“

Ние пазим вас

С това и темата бе счетена за приключена и Пламен Георгиев продължи лекцията си, а Георги Георгиев напусна демонстративно залата. Но се оказа, че към казуса има и медиен интерес и председателят на КПКОНПИ го задоволи, макар и наполовина, по време на почивката между панелите. Междувременно напусналият лидер на гражданското сдружение се бе върнал, за да попита извън камерите и фотоапаратите какво е движението по сигнала.

- Докъде стигнахте със сигнала? Ние отговор нямаме. Длъжни сте да обявите какво сте свършили.

- Сега ще направим една пресконференция, всички други резултати ще дадем, по всички такива случаи, които са от обществен интерес.

- Няма нищо публикувано на сайта ви.

- Качва се всичко, което законът го изисква. Законът казва кои решения и как трябва да се качват. Спазваме стриктно закона.

- За колко време приключи проверката?

- Три месеца някъде, да.

- Искаме официален отговор.

- Ще дадем ако направите официално запитване. Това не е от кръга информация, която се качва на нашия сайт. Ние защитаваме сигналоподателя, не може така да ви сложим.

- Ама ние този сигнал сме обявили публично, че сме го внесли.

- Ще дадем пресконференция.

- Пет месеца са много. В края на януари сме го внесли. Сега е юни.

- Ама вие хем искате да се работи, искате да има резултати, а в същото време искате да се свърши за един месец. Това няма как да стане.

- Ама вие сега обявявате, че това е приключено. Искаме отговор.

Така се разви диалогът между двамата Георгиеви извън официалната част на конференцията.

Еднакви по сложност

По закон, за да се запази подателят на сигнала от евентуално преследване от страна на лицето, срещу което подава информация, с него не се търси обратна връзка, а движението на преписките не се публикува на сайта на КПКОНПИ. Такива се публикуват само по линия на проверките за конфликт на интереси.

Как е приключила проверката по сигнала на БОЕЦ Пламен Георгиев отказа да разкаже. Очаква се въпросната пресконференция.

Любопитното е обаче, че КПКОНПИ е приключила тази проверка за едва три месеца. Предполага се, че тя изисква много събиране на информация, отколкото другата проверка, която комисията прави на депутата от ДПС – за конфликт на интереси. Както е известно, след като Пеевски внесе изменения в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения с мотива изсветляване на собствеността и финансирането на медиите и разпространението, в КПКОНПИ бе препратен сигнал, че е в конфликт на интереси като издател на вестници.

КПКОНПИ трябваше да приключи с тази проверка на 23 май, но, оказа се, експертите на комисията са поискали още един месец отсрочка заради сложността на казуса. Излиза, че е много трудно да се установи дали един депутат - медиен издател, е в конфликт на интереси, като пише медийни закони и в същото време лесно да се установи, че не е извършил сериозните престъпления, в които от БОЕЦ го обвиняват.

По този повод Пламен Георгиев коментира:

Правете разлика между двете неща - конфликт на интереси и осъществяване на данни за извъшване на престъпление. Това са две различни неща, извършва се от различен екип експерти, по съвсем различен начин се извършва проверката.“

Ето и сигнала на БОЕЦ:

ДО:

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

СИГНАЛ

от ГД „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ”,

ЕИК 176949776, адрес - гр. Видин, к-с „Панония” блок 4 вход З ап 157, тел. 0899591399

На основание : ЗАКОН

за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

относно

съмнения за извършени престъпления - незаконно придобито имущество и активи, неизпълнение на служебни задължения, корупция и зависимост от :

Народен представител 44 НС – Делян Славчев Пеевски

Прокурор Б.Бецова – СГП

Зам.апелативен прокурор И.Стоев

Със свой сигнал с изх.N:008/11.01.2016 г. , ГД ”БОЕЦ” сезирахме ВКП за съмнения относно неясният и необясним произход на средствата, с които депутатът от ДПС Делян Славчев Пеевски извършва придобиването на редица активи, части от предприятия, фирми и търговски дружества в края на 2015 и началото на 2016 година, а именно закупуването „Телеграф”, „Монитор”, „Политика”,”Меридиан мач” и др. Заедно с това той официализира и собствеността си в „Булгартабак”, както и в „Техномаркет”. Информацията за тези сделки и придобивания бе огласена от редица медии и държавни институции. От декларациите на г-н Пеевски пред сметната палата като депутат към януари 2016 г., не става ясно от къде са средствата за придобиване на тези активи. Това предизвиква в нас съмнения за незаконен произход на средствата, водещ до незаконно придобиване на имущество и активи.

С писмо от 28.01.2016 г. в отговор на нашият сигнал вх.N:2517/1401 по описа на СГП, Прокурор Б.Бецова от СГП постановява отказ от образуване на наказателно производство по образуваната стара преписка N:10203/14. (към която необяснимо защо е присъединен нашият сигнал), без да е извършена проверка, с мотива, че изнесените от нас факти и обстоятелства са проверени през 2014 г., и нова проверка не е необходима.

„БОЕЦ” считаме, че при извършената през 2014 г. проверка, и направените в хода и ревизии на имуществото на г- Д.Пеевски и майка му И.Кръстева, е обективно невъзможно да бъдат проверени факти, обстоятелства, сделки, придобивания , извършени в бъдеще време, а именно в края на 2015 и 2016 г. С този мотив обжалвахме пред Апелативна прокуратура фактическият отказ на Прокурор Б.Бецова, да извърши дори предварителна проверка и възложи необходимите следствени и ревизионни действия по нашия сигнал.

Със свой отговор от 24.03.2016 г. по преписка вх.N:291/2015 г., Зам.апелативен Прокурор Й.Стоев потвърждава отказа на Прокурор Б.Бецова, да се образува проверка по изразените от нас съмнения, факти и обстоятелства, със същите мотиви – в миналото (2014/2015) са били проверени бъдещите обстоятелства за които ги сезираме в нашия сигнал от 2016 г.

Липсата на логика в действията на прокуратурата и отказа им да образуват дори предварителна проверка по сигнала ни, пораждат у нас обосновани съмнения за неизпълнение на служебните задължения от страна на прокурорите Бецова и Стоев, за евентуални корупционни практики, злоупотреба с власт, зависимости и натиск от страна на депутата Делян Пеевски върху прокуратурата с цел прикриване на евентуални извършени от него престъпления и придобиване на незаконно имущество чрез средства с неясен произход. С действието и бездействието си прокуратурата дефакто издава Индулгенция на г-н Пеевски и майка му (която не сме визирали, но те я допълват) и налага тезата – „Веднъж проверен – завинаги чист и недосегаем”. Това напрактика доведе до осветляване на необяснимото и рязко забогатяване , в размер на десетки милиони, обявени публично от г-н Пеевски. Остава неизвестен начина и произхода на всички тези средства и активи, тъй като нито една институция в държавата не желае да извърши необходимата проверка и изчисти или потвърди изразените от нас съмнения.

Поради високият обществен интерес, ГД”БОЕЦ” изпратихме същият сигнал и до КОНПИ с вх. N: ЦУ 01/1272 от 20.04.2016г. В свой отговор Комисията ни уведоми, че може да започне проверка само в случай, че бъде сезирана от компетентните за това органи, като няма предвиден ред за започване на проверка по сигнал подаден от неправителствена организация, в случая от „БОЕЦ”. КОНПИ изреждат възможностите за сезиране, като сред тях е Министерството на правосъдието.

БОЕЦ изпратихме същият сигнал и до Министерството на правосъдието с рег. Номер 94-0098/27.05.2016г. От полученият от Министерството на правосъдието отговор става ясно, че сигнала ни е препратен до КОНПИ.

С писмо от 01.09.2016г. КОНПИ ни уведомяват, че в делеводството им е постъпило писмо от Министерството на правосъдието, с вх. Номер ЦУ 01/2488 от 16.08.2016г. но сигнала на „БОЕЦ” с рег. Номер 94-00-98 от 27.05.2016г. , че срещу Делян Пеевски няма образувани наказателни производства в други държави и фактически Комисията отказва да образува проверка срещу Пеевски във връзка с нашият сигнал.

От цялата представена кореспонденция с различните органи и власти става ясно, че лицето Делян Славчев Пеевски е недосегемо за българските институции и срещу него не може да бъде образувана проверка, въпреки новоизнесени и нововъзникнали факти и обстоятелства, будещи основателни съмнения за извършени престъпления и придобиване на активи и имущество чрез неясни и евентуално незаконни средства.

Предоставяме цялата тази информация на вниманието на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество , сезирайки я за изложените в сигнала ни съмения за извършени престъпления от Делян Пеевски и прокуратурата.

Приложено ви изпращаме :

1. Сигнал на ГД БОЕЦ до Главна прокуратура срещу Делян Славчев Пеевски

2. Отказ на прокурор Бецова от СГП да образува проверка

3. Жалба до АП срещу отказа на прокурор Бецова и СГП да образува проверка

4. Отказ на зам. апелативният прокурор Й. Стоев да образува проверка

5. Писмо от КОНПИ, в отговор на сигнала ни, с което ни уведомяват, че не могат да бъдат сезирани от неправителствени организации, в случая от БОЕЦ

6. Писмо от Министерството на правосъдието в отговор на сигнала ни, с което ни уведояват, че сигналът ни е препратен до КОНПИ

7. Писмо от КОНПИ, ча са получили писмото от МП, което не е основание да започнат проверка по сигнала ни срещу Пеевски.

Дата: 23.01.2018 г. подпис: / ........................... /

Видин, Г. Георгиев – председател на УС на ГД „БОЕЦ“