Израелската служба за сигурност Шин Бет обяви, че е разкрила заговор за атентат срещу министър-председателя Бенямин Нетаняху, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Силите за сигурност са неутрализирали терористична клетка в Източен Йерусалим, планирала атентати. Сред набелязаните мишени са били Нетаняху и кметът на Йерусалим Нир Баркат.

Според Шин Бет заговорът е бил направляван от територията на Сирия. Сред арестуваните е имало жител на палестинския бежански лагер "Шуафат" в Източен Йерусалим на име Махмад Рашде. Той също така е планирал нападение срещу американското консулство в Йерусалим и канадска делегация, участваща в обучаването на палестинските сили за сигурност на Западния бряг. Планът е предвиждал промъкването на терорист от Йордания.

Баркат каза, че е бил информиран за разследването и не е променил обичайните си ангажименти.

А Нетаняху в момента е на обиколка в Европа. Снощи той бе в Берлин където призова Германия да възприеме по-твърда линия спрямо Иран, който според него иска "да унищожи" 6-те милиона евреи в Израел, предаде Ройтерс. 

"Иран се стреми да ни унищожи, но също така се стреми и към ядрени оръжия, за да осъществи геноцидните си намерения", каза той на съвместна пресконференция в Берлин с германската канцлерка Ангела Меркел след разговорите си с нея. Така той косвено отговори на върховния ирански лидер аятолах Али Хаменей, които в Туитър нарече Израел" злокачествен раков тумор", който трябва да бъде "отстранен и унищожен и това ще стане". 

Асошиейтед прес обръща внимание, че акаунтът на Хаменей в Туитър се поддържа от неговия екип и не е известно дали той сам диктува какво да се пусне в социалната мрежа. Самият цитат е отпреди няколко години. 

Тереза Мей също заклейми туита на иранския лидер и обеща да засили натиска срещу Техеран за намаляване на военното му влияние в региона. 

Според Нетаняху, цитиран от ДПА, Техеран се възползва от облекчаването на санкциите, за да финансира конфликти (в региона), и иска да засили и да разположи шиитски милиции, които контролира, за да обърне вярата на мюсюлманите от сунитския клон на исляма.

"Това ще разпали религиозна война и последица от нея ще бъдат нови бежанци. А вие добре знаете накъде ще се устремят те", каза израелският премиер на съвместна пресконференция с Меркел. 

Канцлерката се съгласи, че действията на Иран в Близкия изток са основание за безпокойство, особено за сигурността на Израел, която тя нарече "приоритет за Германия". Но според нея диалогът и ядреното споразумение, от което САЩ се оттеглиха, са най-добрият начин да се попречи на Иран да има ядрено оръжие и да бъдат обуздани регионалните му амбиции. 

"Ние подкрепяме правото на Израел на сигурност и сме заявявали това на Иран много пъти. Ние споделяме целта, че Техеран не трябва никога да се сдобива с ядрено оръжие. Разликата между нас е как да постигнем това", подчерта Меркел. 

Нетаняху се съгласи, че "ние имаме някои различия, както виждате, но те не са по самите цели, а по-скоро по методите" за постигането им.

Действията на Иран в целия Близък изток могат да предизвикат нова бежанска вълна към Европа, каза още Нетаняху.

Той е на 4-дневна европейска обиколка в ключови европейски страни в опит да ги убеди да последват примера на администрацията на Доналд Тръмп в САЩ и да анулират ядреното споразумение с Иран, а също така да кажат "стоп" на иранската "агресия" в Сирия.

След Германия израелският премиер ще посети Франция и Великобритания, които също са подписали споразумението наред още с Русия и Китай.