Жените, работещи във фабриките на марките H&M и Gap, са подложени на непрекъснат физически и психически тормоз. Това разкрива проучване на Global Labour Justice проведено сред работничките във цеховете на компаниите за облекла в Бангладеш, Камбоджа, Индия, Индонезия и Шри Ланка.

Над 540 жени съобщават за случаи на заплахи и физическо насилие, повечето от които са свързани с натиска да се гонят нереалистични срокове, съобщава "Гардиън". Жените в тези страни, които обикновено няма какво друго да работят, често са заплашвани с уволнения.

Шведската H&M работи с 235 фабрики в Индия. Една от работничките в тези фабрики разказва пред експертите, че по време на спор за заплатие и условията на труд, един от преките й началници я хваща за косата и я събаря на земята, след което започва да я удря и обижда. Друга жена разказва, че за наказание, че не е изпълнила задачите си в срок, е била физически малтетирана.

"Началникът ми се появи зад мен докато работех на шевната машина и се разкрещя. После ме издърпа от стола и паднах на земята. Той започна да ме удря, включително и по гърдите. Когато се опитах да стана, той ме блъсна на пода и започна да ме рита", казва тя.

Една от работничките в цех в Шри Ланка пък разказва, че когато жените се опълчат на шефовете си, които често упражняват сексуален тормоз над тях, за отмъщение им дават повредени машини, за да не могат да изпълнят задачите си и да бъдат уволнени.

H&M и американската Gap коментират пред "Гардиън", че веднага ще започнат разследвания.

"Всички форми на насилие противостоят на принципите на H&M", казва компанията в изявление. "Ето защо приветстваме всяка инициатива, която се бори за правата на жените на работното място... Ще се запознаем внимателно с доклада и ще предприемем действия, ако се налага."