Какво се случва с кравата Пенка? От седмици този ключов въпрос занимава медиите в България, бюрократите в Брюксел и кореспондентите на чуждите медии от цял свят.

Българската крава, разходила се за 2 седмици до Сърбия, и после пусната обратно в България с предупреждението, че ще бъде умъртвена, се превърна в символ на бездушната и безмозъчна европейска администрация.

Историята е кратка - кравата Пенка била изпусната от своя стопанин Иван Харалампиев, жител на село Копиловци, и излязла от границите на Европейския съюз в Сърбия. След две седмици притесненият стопанин получил блага вест - Пенка била открита в село от другата страна на границата, и отишъл да си я вземе. При връщането му в България обаче му поискали стандартни документи - доказателство, че животното е напълно здраво. Той, естествено, нямал такива. 

Животното сега е под възбрана, взимат й се проби и се правят изследвания от компетентните органи. Харалампиев се възмути, че са й взимали кръв в негово отсъствие, съмнявайки се във възможна манипулация на пробите. Въпреки твърденията на стопанина, че Пенка била с теленце и бюрокрацията би погубила два живота, се оказа, че кравата не е бременна. Според законите на ЕС тя трябва да бъде умъртвена.

Случаят бе бързо подхванат от британските консерватори и подкрепящи "Брекзит" като пореден пример за закостенялостта на Брюксел. Консервативният евродепутат Джон Флак писа на българския премиер Бойко Борисов и председателя на Европейския парламент Антонио Таяни в защита на Пенка. Журналистът от британския в. "Телеграф" Джеймс Ротуел, списващ "Брекзит Бюлетина" с подчертан уклон в подкрепа на напускането на Великобритания, пък организира подписка в популярния сайт change.org, която събра над 12 000 подписа.

"Ние вярваме, че случаят с Пенка отразява липсата на състрадание от страна на служителите на ЕС към обикновените хора, като собственика на кравата, който е силно разстроен", пише в петицията.

Какво ще стане с Пенка не е сигурно, но едно е ясно - законите на ЕС, които забраняват да не се допуска добитък отвън без нужните документи, са с цел да се предпазят всички други крави, животни и хора в страната от заразни болести, с каквито българските крави и преди са имали сблъсък. Болести, с които Пенка е напълно възможно да се е заразила за 14 дни извън България.