Русия има двама царе, един в Кремъл, а другият седи величествено на трона на Мариинския театър в Санкт Петербург и има славата на най-голямата звезда на класическата музика на страната си, разказва АФП.

Световноизвестният диригент Валерий Гергиев е и голям почитател на руския президент Владимир Путин.

Според Гергиев без Путин Русия щяла да споделя съдбата на Сирия.

Господарят на Кремъл върнал на Русия нейната международна значимост, продължава с възхвалите музикантът.

Гергиев, който се среща с Путин 5-6 пъти през годината - го брани за всичко. Подкрепя анексирането на Крим, присъдите за "Пуси Райът". Даже пътува до Сирия за концерт сред разрушената Палмира.

Той е изнасял концерти и в Южна Осетия - републиката, призната единствено от Москва.

Този месец той отново ще е на една сцена с Путин - Русия ще е домакин на Световното първенство по футбол.

"Страната не иска отново да потъва в хаоса, който последва след разпадането на СССР. Не искаме съдбата на Сирия, Ирак или Либия", обяснява Гергиев.

Той ще дирижа гала концерт на Червения площад в Москва в нощта преди старта на световното първенство.

От своя страна Путин намира правилния начин да се отблагодари за верността на музиканта - държавата даде 700 млн. долара за нова сграда на Мариинския театър. Президентът хвали Гергиев като "един от най-великите музиканти на нашето време" и го направи Герой на труда (след като отличието от съветско време беше възстановено).

На Запад близките отношения на Гергиев с Путин не се приемат добре и често го критикуват за общуването му с тиранин. Никой обаче не отрича големия му талант.

"Гергиев е голям диригент", казва Питър Татчъл, британският правозащитник, който веднъж прекъсна концерт в Лондон, за да протестира срещу руските закони, дискриминиращи гейовете.

Гергиев твърди, че не е хомофоб, като казва, че в работата си винаги се е отнасял еднакво с всички хора.

65-годишният диригент има по 275 концерта на година.

Баща му умира, когато той е на 14 години, той напуска родната си Северна Осетия на 18 години и отива в Петербург.

Гергиев често е хвален освен за таланта си и за работоспособността си. Но той търпи и много критики заради прекалено многото си ангажименти.

Към края на осемте години, който беше начело на Лондонския симфоничен оркестър, "Гардиън" го разкритикува, че "показва доста оскъдна част от големия си талант и недостатъчно подготвените изппълнения стават твърде чести". Подобни критики го съпътстват и докато е начело на Мюнхенската филхармония. (На 11 март 2014 г. след като Гергиев подписва писмото на културните дейци на Руската Федерация в подкрепа на външната политика на Русия и Путин по отношение на Украйна, той предизвиква в Мюнхен и в Мюнхенската филхармония доколко е удачно той да ръководи оркестъра.- б.р.)

 В нова книга с негови интервюта, публикувана наскоро във Франция, диригентът се връща назад в ранните години на Мариинския театър, който той поема като артистичен директор през 1988 г., по време на перестройката на Михаил Горбачов.

"Русия, както е представена в западните медии, не е Русия, която познавам...същото е и с Путин", твърди той