Днес апелативният спецсъд се занима с поредния казус, свързан със сагата около арестуваните с подкуп кмет и зам.-кмет на "Младост" Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Този път втората инстанция трябва да гледа отстраняването на двете от поста, постановено от Спецсъда, което те обжалват. То практически не е влязло в сила, защото миналата седмица кметицата получи отсрочка до днес да се запознае с материалите по делото, събрани от прокуратурата.

Вчера обаче обвинението е присъединило още 4 тома нови СРС към материалите и затова кметицата поиска още време, за да се запознае и с тях.

Тя по традиция се беше подготвила с ръкописни листчета за контакта си с медиите. В едното се твърди, че е СРС - разговор между В. и Д. - т.е. предприемачът Александър Ваклин, който даде уличаващия подкуп, и посредника Петко Дюлгеров, който е обвиняем заедно с двете.

"Защо ББ и ЦЦ я търпят? Щото накрая такива Иванчеви ще се появят из цяла София", написала е тя, като твърди, че това е цитат от том 4, стр. 19 по делото. 

Пред медии прокурор Тихомир Стоев след заседанието практически потвърди, че в разговорите има тема за известни и популярни политици. Но сходствата свършват дотук: те не били между Ваклин и Дюлгеров, а "вътре" - в кръга на самите обвиняеми. Освен това били съвсем общи приказки - просто се споменавали въпросните политици, без пряка връзка с извършеното деяние.

Арестуваната кметица "вкара" и нов сюжет - че са обсъждали дали да не я "разходят на Витоша", ако не вземе парите.

Последното е мутренски жаргон около София - касаещ начини на специфично "убеждаване" на особено непреклонни "бизнес-партнори" на яките момчета от миналото.

 

Прокурор Стоев заяви и че няма никаква представа за какво се говори в листчето, че "има оферта от Специализираната прокуратура за 15 000 лв. - да я напраят да я няма".

Председателят на съдебния състав днес Галя Георгиева постанови, че не може да откаже на двете правото да са запознават с материалите срещу тях и прецени, че до четвъртък им е достатъчен срок. Тогава е и следващото заседание.

Тя същевременно разпореди прокуратурата, ако има да внася още неща, да го направи до края на днешния ден, защото повече няма да бъдат присъединявани.