Министерството на икономиката на Мексико обяви днес мита върху вноса на редица стоки от САЩ, предаде Ройтерс. 

Мита от 15-25%  се въвеждат за американски стоманени продукти, внасяни в Мексико, както и за някои селскостопански стоки, съобщи ведомството като ответна мярка срещу митата на американския президент Доналд Тръмп. 

В списъка, публикуван в официалния вестник на мексиканското правителство, са включени също мита от 20% за свински продукти, ябълки и картофи и 20 до 25% за някои видове сирена и бърбън. 

Министерството обяви също квота от 350 000 тона за безмитен внос на свински крачета и плешки от други страни.

По-рано Мексико обяви, че ще внесе жалба в Световната търговска организация заради американските мита. По-рано това направи Европейският съюз. Предприеманите действия ще се основават на международното търговско право и ще бъдат пропорционални на щетите, нанесени на Мексико, се казва в офииално комюнике.

Според Мексико тези мита нарушават споразумението за предпазните мерки на СТО, защото не са приети според предвидените процедури и нарушават освен това общото споразумение за митническите мита и търговията от 1994 година, се уточнява в комюникето на министерството.

Миналата седмица министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос съобщи за решение на Тръмп да въведе от 1 юни мита за вноса на стомана и алуминий от страни от ЕС, Канада и Мексико в размер съответно на 25 процента и на 10 процента. Той припомни, че Вашингтон обяви на 23 март въвеждането на такива мита по отношение на всички държави, които доставят в САЩ подобна продукция. Тогава обаче президентът Доналд Тръмп направи временни изключения за ЕС, Канада, Мексико, Бразилия, Австралия и Аржентина.

Днес Турция обяви, че може да отговори на митата на САЩ за внос на стомана и алуминий, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от ТАСС.