Руската "Газпром експорт" и австрийската енергийна компания OMV Gas Marketing & Trading GmbH сключиха споразумение за доставка на руски газ до 2040 година, предаде ТАСС. Документът бе подписан тържествено в присъствието на руския президент Владимир Путин и австрийския канцлер Себастиан Курц. 

За "Газпром" споразумението бе подписано от президента на концерна Алексей Милер, а от австрийска страна - от президента на OMV Райнер Зеле. 

Този месец се навършат 50 години от сключването на първия дългосрочен договор за покупка и доставка на газ от СССР в Австрия. OMV е първата европейска компания, подписала договор със съветското обединение "Съюзнефтеекспорт" през периода на Студената война през 1968 година. Тогава синьото гориво се доставя от Западен Сибир в газоразпределителния пункт в Баумгартен, който в момента е най-големият газов център в Австрия и е врата за руския газ към Западна Европа.

При днешното посещение на Путин във Виена бяха сключени още редица двустранни споразумения на церемонията в двореца "Хофбург". 

Външнополитическите ведомства на двете страни сключиха протокол за изменение на руско-австрийската конвенция за избягване на двойното данъчно облагане за данъци върху доходите и капиталите. 

Сред подписаните документи има и две регионални споразумения.