Решението на общинския съвет в Стара Загора за преименуването на 800 местности, чиито имена са с турско-арабски произход, стана повод за остра декларация на ДПС в парламента. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ определи това решение като "тест за българската демокрация и толерантност". Според него ГЕРБ са доказали, че не уважават силата на изграденото и не оценяват българския етнически модел.

"Ясно е, че е лесно да бъдат провокирани и други съветници да приемат реципрочни контрадействия. Нашият апел към вторите е - недейте. Недейте да отговаряте на чуждата провокация за разделение и противопоставяне. По този начин рискувате бъдещето на моята, на вашата, на нашата родина", каза Карадайъ.

Той призова отговорните институции да предприемат незабавни действия, а всички държавни органи и институции да осъдят всеки подобен акт, който създава предпоставка за напрежение.

"Призоваваме свободните и активни граждани в защита на демокрацията", посочи Карадайъ и припомни, че по ирония на съдбата 2018-а е година на културното наследство.

Речта на Карадайъ бе прекъсвана от викове "Оставка" от страна на депутати от ДПС. Те бяха насочени към шефа на парламента Цвета Караянчева, която се опита да прекъсне лидера на ДПС, който говори повече от 10 минути. Това е времето, което според парламентарния правилник се отпуска за декларации от името на парламентарна група. След като изчете декларацията си, Карадайъ бе аплодиран на крака от всички депутати на ДПС.

Веднага след това думата взе депутатът от "Обединени патриоти" Станислав Станилов.

"Българският етнически модел не е измислен от Ахмед Доган", заяви Станилов.

И допълни:

"Българският етнически модел беше създаден от българския народ след Освобожедението и ако това не е вярно, в България няма да има турци, а има - и то твърде много."

Той припомни, че преди завладяването на Балканския полуостров от османските турци всички имена на топоними са били с български, гръцки и сръбски произход. Според Станилов след Освобождението е започнало унищожаването на османското културно наследство, защото балканските народи са виждали в него символ на омразното за тях владичество, което ги е откъснало от Европа, към която те винаги са принадлежали.