Откритото първенство на Франция по тенис има неочакван полуфиналист - италианецът Марко Чекинато (№72 в света). Сицилианецът, който до тазгодишното издание на турнира нямаше нито една победа в Големия шлем, изхвърли Новак Джокович с 6:3, 7:6(4), 1:6, 7:6(11).

Досега Чекинато беше известен в тенис средите по лош повод - заради глоба от 50 000 долара за участие в манипулиран мач. Санкцията беше отменена, но съмнението остана.

Марко поведе с 2:0 сета на бившия №1 в света, но в в третия Джокович даде само един гейм на своя опонент.

Четвъртият сет започна с наказателна точка за италианеца, тъй като се оказа, че в съблекалнята той е разговарял със своя треньор. 

Ноле дръпна с 5:3 и сервираше за изравняване на резултатта в сетовете. Чекинато обаче проби, а след това изравнни геймовете - 5:5. Стигна се до тайбрек, който беше доста драматичен и предложи няколко промени на водачеството в точките. 

Джокович спаси три мачбола, но при четвъртия съперникът му грабна шанса си и ще спори за място на финала с Доминик Тийм, който за втора поредна година е в тази фаза на "Ролан Гарос".

Поставеният под №7 австриец разби уморения и контузен Александър Зверев (Германия) с 6:4, 6:2, 6:1.

Днес са другите четвъртфинали при мъжете. Шампионът Рафаел Надал ще спори с Диего Шварцман, а много интересен се очертава да е сблъсъкът Марин Чилич - Хуан Мартин дел Потро.

При жените пък турнирът вече е във фазата на полуфиналите. Мария Шарапова ще играе с Гарбине Мугуруса, а срещу водачката в схемата и в рангистата Симона Халеп се изправя Ангелик Кербер.