Димитър Димитров-Херо от днес вече не е треньор на "Лудогорец". Бургазлията, който съвсем наскоро изведе "орлите" до седма поредна шампионска титла, напусна и е заменен от бразилеца Паулу Аутуори.

Новината бе потвърдена на пресконференция, на която, преди да бъде представен двукратният носител на "Копа Либертадорес", беше обявен новият генерален спонсор на клуба - букмейкърската компания "Ефбет" (Efbet). Договорът е за три години, а логото на фирмата за залагания вече грее отпред на зелените фланелки. 

Вчера стана ясно, че Аутуори, който е популярен по целия свят футболен специалист, ще бъде назначен за главен мениджър. Това е преляло чашата на търпението на Херо, който и без това не беше щастлив в Разград и в някои интервюта намекваше за това.

На брифинга изпънителният директор на "Лудогорец" Ангел Петричев обясни, че клубът искал да надгради, а не да стои на едно място, и затова била потърсена нова формула във футболен аспект - Аутуори да стане главен мениджър, "силният човек, който да отговаря по всички спортно-технически въпроси в първия отбор". Петричев призна, че на Херо било предложено да остане само треньор.

Преговорите с него продължили до полунощ, но в крайна сметка Димитров предпочел да си тръгне. Според Петричев всичко с наставника протекло "джентълменски". Като по протокол шефът пожела успех на Херо в следващото предизвикателство.

"Ние имаме един модерен "Боинг" и е важно кой ще го управлява", не са първи път използва тази метафора Ангел Петричев.

Пауло Аутуори подчерта, че има зад гърба си 43-годишна кариера като треньор. 

"За мен е чест да бъда тук - рече той пред медиите. - Този проект е много амбициозен. През последните години в Бразилия работех като главен мениджър. Това е позицията, на която искам да бъда. Аз съм гражданин на света. Работил съм в пет държави и на три континента. Винаги съм бил част от добри клубове и съм изисквал да има развитие и да се постигат успехи. Разполагам с екип, с който ще работя тук. В него ще бъде и Методи Томанов (бел. ред. - спортният директор). Не съм важен аз и моите нужди, а тези на "Лудогорец". Запознат съм с футболистите. Ще дискутираме какво да предприемем в бъдеще. Винаги съм се водил от принципа, че играчите трябва да са пределно мотивирани - във всяка тренировка и всеки мач. Искам да постигнем още по-големи успехи."

Пауло Аутуори е сред най-титулуваните бразилски треньори през последните 25 години, макар че постиженията му в родната Бразилия датират отпреди повече от 10. Той е два пъти носител на "Копа Либертадорес" - с "Крузейро" (1997 г.) и "Сао Пауло" (2005 г.), с който спечели и световното клубно първенство след победа с 1:0 срещу "Ливърпул" през 2005 г.

Работил е също в Португалия, Перу, Катар, Япония... Във визитката му личат над 20 клуба, сред които "Бенфика", "Фламенго", "Сантос", "Вашку да Гама", "Сао Пауло"... Трудно се задържа някъде повече от 1 сезон. Бил е начело на националните отбори на Перу и Катар.

Димитър Димитров напусна Казахстан и пое "Лудогорец" в началото на миналия сезон. След отпадането от "Милан" в Лига Европа през зимата той искаше да си тръгне. Тогава беше убеден да остане. 

Херо не беше съгласен с политиката на клуба трансфери да се правят само от спортния директор Методи Томанов без одобрението на треньора. Той е предоставял списъци с играчи на ръководството на клуба, които не са били зачитани.

Димитров постави условие тази практика да се промени, за да остане, въпреки че има договор за още един сезон. Публична тайна е, че не се разбира добре и с някои играчи, като например с Марселиньо, един от лидерите в съблекалнята.

"Лудогорец" заминава на лагер в Смолян, където ще остане до 15 юни, а след това подготовката продължава в Австрия. Там тимът ще срещне местният "Вакер", азерският "Карабах", който игра в групите на Шампионската лига, "Ахмат" (Русия), националния отбор на Сирия и "Йънг Бойс" ( Швейцария) на 30 юни.

След това шампионите се прибират в България в очакване на първите мачове от предварителните кръгове на Шампионската лига.