След като във вторник случайно стана ясно, че комисия "Антикорупция" набързо е "отработила" и "приключила" сигнал срещу депутата от ДПС Делян Пеевски "относно съмнения за извършени престъпления - незаконно придобито имущество и активи, неизпълнение на служебни задължения, корупция и зависимост", днес Пеевски излезе с позиция, с която поиска резултатите от тази проверка да бъдат "незабавно оповестени". Народният представител и медиен издател е коментирал за вестниците си "Телеграф" и "Монитор". И е цитиран:

"Сигналите срещу мен претърпяха пълно фиаско".

Оказва се, депутатът не е никак далеч от истината. Защото освен Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и Специализираната прокуратура е постановила отказ да се занимава със сигнал срещу него.

Това е станало на 21 май.

Два сигнала - един източник

И двата сигнала - до КПКОНПИ и до спецпрокуратурата, са подадени от гражданското сдружение БОЕЦ. 

Първият, за който Клуб Z писа, е подаден на 23 януари - в първия работен ден на новосформираната КПКОНПИ - органът, обединяващ в себе си всички звена, които дотогава се занимаваха с корупцията и конфликта на интереси. В него от БОЕЦ описват стари откази на институциите да проверят как Пеевски се замогна изведнъж през 2016 г., когато в имуществените му декларации започнаха да се появяват различни притежания на фона на декларирания един стар Опел дотогава.

В понеделник, докато изнасяше лекция на тема "корупция" в рамките на форум, организиран от президентската институция, председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев бе прекъснат от шефа на управителния съвет на БОЕЦ Георги Георгиев с въпроса докъде е стигнала работата по сигнала им. "Сигналът на БОЕЦ е отработен и приключен", отвърна Пламен Георгиев. Оказа се, това е станало за три месеца, а никоя от страните не е уведомена просто защото законът така изисква - за да защити подателя на сигнала. 

Искаме публичност

Георги Георгиев поиска хода и резултата от тази проверка да бъдат публично обявени, а днес, парадоксално, за това призова и обектът на проверката.

"Смятам, че КПКОНПИ трябва да оповести незабавно резултатите от проверката, а не нейният председател да обяснява как тя била приключена. Аз самият също не съм уведомен, като още утре (сряда - бел. ред.) официално ще ги запитам. След като ме проверяват, да имат доблестта да кажат и какво са установили", посочва Пеевски, цитиран от собствените си вестници.

Политическа реторика

Вторият сигнал е от 22 февруари, малко след като премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев си отправиха взаимни обвинения и въпроси за връзки с Пеевски. Първият посочи в тв интервю, че шефът на кабинета на Радев Иво Христов е работел в медиите на депутата, а вторият отвърна чрез серия от въпроси, сред които имат ли Борисов и Пеевски общи бизнес интереси и раздава ли първият обществени поръчки "в интерес на г-н Пеевски".

От БОЕЦ настояват спецпрокуратурата да провери на какво се базират въпросите на държавния глава и прилагат медийни разследвания, според които фирми около депутата са спечелили търгове на обща стойност около 1 милиард лева.

Решението на спецпрокуратурата идва няколко месеца по-късно. И то е отказ от образуване на наказателно производство. Посочват се изказванията на Радев, на Борисов и на самия Пеевски по въпроса, като Пеевски е цитиран да казва: "... нямам никакво отношение към техните спорове за самолети, танкове, търгове и разни комисии. Считам за несериозно премиер и президент, от висотата на тяхната позиция, да ме използват в опит за разрешаване на съществуващите между тях, или техните администрации, проблеми, както и да се упражняват върху името ми, особено с подобна неприемлива за институциите, които представляват риторика".

На база на събраните цитати спецпрокуратурата "отсъжда":

"... в случая се касае за политическа реторика, необвързана с конкретни факти, данни, случаи или събития. Изказванията на президента и премиера са израз на тяхното умение да говорят убедително и умело в защита на собствените си позиции при конкретната ситуация и възникнал помежду им проблем, т.е. са единствено и само политическо красноречие и не могат да бъдат свързвани с каквито и да е било твърдения за факти, още по-малко относими към нормите на наказателното право". 

Журналистическите разследвания, приложени към материала, не се споменават по същество.

"Прокуратурата цитира Пеевски... И буквално се гаври с Румен Радев", бе коментарът на Георги Георгиев.

Постановлението на Специализираната прокуратура: