Вече е известно мястото на срещата на върха между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Двамата ще се срещнат в петзвезден хотел на сингапурския остров Сентоса на 12 юни, съобщи Белият дом.

Първоначално срещата на 12 юни беше отменена преди две седмици, но след това бе съобщено, че все пак ще се състои. Тръмп съобщи, че подготовката за историческото събитие върви много добре.

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс потвърди в туитър, че срещата ще се проведе в петзвездния хотел Capella. Двамата лидери обаче ще отседнат в други хотели, предаде Би Би Си.

Хотелът, в който ще се срещнат Тръмп и Ким.

Сентоса е един от 63-те острова в състава на Сингапур. Площта му е 500 хектара, върху които са изградени луксозни курорти, частни яхтклубове и голф игрища.

Островът обаче има мрачна история. Той е бил дом на пирати, дебнещи търговски кораби около Сингапур, който е център на търговията в региона още преди да стане част от Британската империя през 19 век.

По време на Втората световна война островът е завладян от Япония. След 1942 г. хиляди хора са убити в операции за прочистване от етнически китайци и "антияпонски елементи", разказва Би Би Си. Китайци на възраст между 18 и 50 години са разстрелвани и изхвърляни в морето в близост до хотела, в който ще се срещнат Тръмп и Ким. На острова е имало и военнопленнически лагер, където по време на войната са държани около 400 войници от Антихитлеристката коалиция.

През 70-те сингапурските власти кръщават острова Сентоса, което значи "мир и спокойствие" и се опитват да го развият като туристическа дестинация. Мястото е избрано за лидерската среща, тъй като достъпът до него лесно може да се контролира. 

Във въздушното пространство на Сингапур ще бъдат наложени ограничения заради срещата на върха между САЩ и Северна Корея, планирана за следващата седмица, предаде Ройтерс.

Въздушното пространство над града държава ще бъде временно ограничавано в дните 11, 12 и 13 юни т.г. "От съображения за националната сигурност" от всички самолети, пристигащи на летище "Сингапур Чанджи", ще се изисква да намаляват скоростта и да спазват ограничения при използването на пистите, се казва в съобщение на сайта на Международната организация за гражданска авиация (ИКАО). 

Като част от подготовката на срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун сингапурските власти са очертали няколко "специални зони" в града за дните от 10 до 14 юни. В тях влизат центърът, където са външното министерство, посолството на САЩ и няколко хотела. По време на срещата в тези зони ще бъде забранено използването на дронове.