Трите пистолета, намерени край Владимир Пелов и Марио Панчев в Ботевград, са "Валтер", "Макаров" със заличени номера и ТТ със заличени номера. Плюс гилзи от различен калибър.

Това бе единствено новото, което съобщи главният секретар на МВР Младен Маринов при явяването му днес в Народното събрание във връзка със снощното убийство на Пелов и раняване на известния градски сутеньор Панчев.

Рецидивистът Владимир Пелов избяга заедно с още един престъпник от Софийския затвор на 3 април т.г. и снощи убит в Ботевград, където е къщата на семейството му. Той, според полицията, живеел в друга изоставена къща в градчето. 

По-рано на брифинг бе съобщено, че едното оръжие е било в чантичка у Пелов, другото - до трупа му, а третото - в тревните площи.

Маринов днес оповести, че са направени обтривки и на двамата за барутни частици, но не каза пред депутатите дали са готови резултатите - кой с кое и колко е стрелял (не че имаше кой да го пита, б.р.).

Анонимно лице е подало към 23.02 ч снощи информация за убит мъж и за втори прострелян, транспортиран към Бърза помощ, стана ясно още от думите на Маринов.

Адресът, на който двамата са се гърмели, е бул. "9-и март", срещу № 71 - в центъра на Ботевград.

Марио Панчев, известен с прякора Големия, има 2 поражения в областта на корема, претърпял е животоспасяваща операция и се намира в реанимация.

"Вследствие на станалото на място се е създала ситуация - множество граждани са се събрали, имало е напрежение, тъй като не е имало информация какаъв точно е случаят - заяви още Маринов пред депутатите . - Това наложи нощес спешно да организирам да изпратя сили от СДВР и жандармерията, да не допуснат саморазправа между събралите се лица."

На място е бил и окръжният прокурор на област София Наталия Николова.

От думите на главния секретар на МВР стана ясно още, че сформираният щаб след бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев на 3 април, работи с пълна пара.

"Знаете, че продължаваме издирването и на другото лице, което се е отклонило от местата за лишаване. Има и ще остане засиленото полицейско присъствие в района.

Сформираният щаб е реагирал незабавно на всеки сигнал, подаден от граждани или лица, които са пожелали анонимност. Всиките сигнали са проверявани с всички възможни способи, които позвлява законът", каза още Маринов, когото Цвета Караянчева непрекъснато наричаше Младенов.

Той потвърди написаното по-рано днес - че само преди дни, на 2 юни полицията е провела неуспешна специализирана операция по такъв сигнал.

"С оглед личността на ибзягалия и това, което се потвърждава – че е готов да окаже въоръжена съпротива, - са били изпратени специални части, които провериха сграда. За съжаление лицето не беше установено. Всички сигнали са проверявани до пълно изясняване и отпадане на информацията, че той се намира там."

В резултат на неговото гостуване на трибуната излезе Иван Иванов от БСП за декларация от името на ПГ, като заяви, че "инфорацията не носи сигурността, която би удовлетворила българските граждани".

Иванов подчерта, че лицето е:

"... Не отклонило се, а избягало от затвора, гонено единствено от чистачката. Явно в Ботевград не е имало чистачка да ги спре да се избият", заяви още Иванов.

Днес стана ясно още, че е евакуиран цял блок в Ботевград, защото в един от апартаментите са намерени експлозиви. Извикани са специалисти от отряда за борба с тероризма, които да ги обезвредят, съобщи още Маринов.