"Нямаме ли ние като американци правото на свободно изразяване" - по този начин говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт коментира поведението на американския посланик в Берлин Ричард Гренел, съобщи Ройтерс.

В свое интервю за десния американски портал "Брайтбарт", човекът на Тръмп се обяви за подкрепа на консервативните сили в Европа, които се борят срещу естаблишмънта. Пасажите, в които Гренел говори за мълчаливото мнозинство, благополучието на обикновения работещ човек и високомерието на политическия елит и в които той остро критикува сегашната бежанска политика в Европа, спокойно биха могли да бъдат повторени от него на някоя от сбирките на десноконсервативната "Алтернатива за Германия". С тях той би си спечелил много аплодисменти.

След интервюто в Германия се надигнаха силни гласове с искане дипломатът да бъде отзован.

Гренел, който е бивш говорител на САЩ в ООН и голям привърженик на политиката на Доналд Тръмп, пред "Брайтбарт" зове още европейските консерватори да се сдобият с власт като отбелязва, че има събуждане на тихото мнозинство.

Той очевидно има предвид скорошните избори, на които крайнодесни и популистки партии в Германия, Италия, Унгария и Австрия получиха сериозна електорална подкрепа. В интервюто той обяснява още че консервативните политики са оценени заради провала на политиките на лявото. "Това е неоспоримо и времената са вълнуващи за мен", добавя дипломатът.

Коментарите на посланика предизвикаха силни негативни реакции в Германия, най-вече за недопустима намеса във вътрешните работи на страната. Берлин поиска американското правителство да реагира на думите на Гренъл. 

На въпрос дали е политика на Държавния департамент американските посланици да стават адвокати на определени политически партии, Науърт отговори: "Посланиците имат право да изказват мнението си. Те са представители на Белия дом, независимо дали там е сегашната или някоя друга администрация".

Говорителката на Държавния департамент отбеляза, че след реакциите Гренел е публикувал съобщение в туитър, в което отрича да подкрепя определена политическа партия или кандидат.

"Посланик Гренел просто е очертал картината, че има някои партии и кандидати, които са справят добре в Европа в този момент", каза тя.

В същия туит обаче посланикът пише още: "Аз стоя зад коментарите си, че наблюдаваме събуждане на тихото мнозинство - тези, които отхвърлят елитите и техните заблуди. Начело с Тръмп."

 

 

Това не е първата груба намеса на Ричард Гренел във вътрешните дела на Германия. Още с пристигането си в Берлин посланикът призова германските фирми да спрат да правят бизнес с Иран. Поводът за това, разбира се, бяха споровете около съдбата на ядрената сделка.