Морският плаж "Албена" няма да има нов концесионер - поне не този сезон. Това става ясно от решение не Министерския съвет от днес, с която се прекратява процедурата за предоставяне на концесия за услуга. Така концесионер остава "Албена" АД, която стопанисва плажа от 25 години, а договорът, по който плащаше на държавата над 2 милиона лева годишно, изтичаше в края на годината.

"Причината е установяване на несъответствие при условията, зададени с конкурсната документация, което води до неспособност концендентът да приложи правилно критериите за възлагане и последваща невъзможност да бъде изготвена правилно изисканата документация за участие от страна на кандидатите", пише в обосновката на решението на правителството, разпространена накратко от пресслужбата му след края на заседанието днес. 

Конкурсът на концесионер на плаж "Албена" бе обявен на 2 май, заедно с още два - за големия плаж на "Св. св. Константин и Елена" и за централния плаж на Приморско. До 18 май кандидатите за "Албена" можеха да подават заявление с оферта за участие. На 21 май трябваше да се проведе и самият конкурс на база подадените документи. 

Досега собствениците на курортите "Албена", "Слънчев ден", "Ривиера" и "Св.св. Константин и Елена" бяха и концесионери на плажната ивица близо две десетилетия, тъй като я бяха получили чрез т.нар. "концесия по право", предвидена в стария Закон за приватизацията и следприватизационен контрол. Не е ясно дали ще я получат отново - зависи от избора на комисията. За плажа на "Ривиера", чиято стара концесия изтича на 10 юли, търгът за наемател беше спечелен от софийската фирма "Съмър Инвест", свързвана с Красимир Маринов - Големия Маргин.

МС предлага срокът на концесиите за трите плажа да е 15 години. Той е съобразен със срока за откупуване на инвестициите и визията за дългосрочно развитие на морския плаж. Размерът на минималното годишно концесионно заплащане на плаж "Албена" е 919 785 лева без ДДС

В съобщението на Министерския съвет за решението от днес, а и в сайта на Министерството на туризма, няма данни дали е имало кандидати за обявения конкурс за концесионер на "Албена" или не, нито, ако е имало такива - кои са били те. Не става ясно и какъв точно е проблемът в документацията, заради който е решението на министрите от днес. 

Не е ясно и какви са резултатите от останалите обявени конкурси.