Поетичен рецитал на текстове от чалга песни направи „Шоуто на Слави“ – и така копира идеята на произведението „Високи сини планини, реки и златни долини“ на Бояна Венцеславова, представено в края на 2017-а в Софийска художествена галерия в изложбата „Разместване на пластовете“.

„Високи сини планини…“ е проект, който ни кара да погледнем с нови очи към всепобедната чалга, в която живеем, като поставя в необичаен контекст текстовете на песни на попфолка. Вместо обичайните силиконови красавици, които извиват гласове по ориенталски маниер в лъскава обстановка, Венцеславова е заснела млади хора да рецитират текстовете на чалга песни на фона на занемарени градски пейзажи – обичайната среда, в която живеем. Заменила е илюзията с реалността и последствията от чалгата върху културата на младите хора в България.

Но не плагиатството в случая е проблемът – а изопачаването на смисъла. Тъкмо чалга изпълнители като Слави Трифонов изобличава проектът на Бояна Венцеславова. Копирайки идеята ѝ, на практика шоуто показа как от всяко художествено произведение може да бъде направена чалга. Това започна още в „Ку-ку“ с превръщането на детски песнички в чалга, продължи с „Хъшове“ и „Шоуто на Слави“ с чалга възрожденските песни и вулгарните комедийни скечове, а накрая и в политиката.

Слави Трифонов може да превърне в чалга и борбата срещу чалгата!

"Площад Славейков"