Най-малко 20 души са загинали и над 100 са ранени при две поредни експлозии, които напълно са разрушили джамия в населения предимно с шиити район, наречен Садр сити, в Багдад тази вечер, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирайки анонимен иракски полицейски източник и местни служители. 

Първоначалното съобщение по държавната телевизия представяше експлозията като "терористична агресия срещу цивилни" и се говореше за "загинали мъченици и ранени". Говорител на вътрешното министерство обаче в по-късно кратко изявление каза, че взривовете са резултат от детонация в таен склад за боеприпаси, намиращ се в джамията, и взривовете са избухнали по време на прехвърлянето на муниции на съседен автопаркинг. Властите засега не обясняват разликата между двете съобщения, като не посочват и данни за жертвите. Започнало е разследване по случая. 

От взривната вълна били напълно или частично разрушени редица околни постройки и под развалините им може да се намират затрупани хора. Първи публикувани снимки от мястото на събитието показват разрушена кола, повредени околни сгради и плачещи близки на загиналите. 


Садр сити е крепост на националистическия шиитски духовник Моктада Садр, чийто политически блок спечели парламентарните избори на 12 май. Той оглавява и мощна паравоенна структура, която бе съюзник на правителството в близо 3-годишната му война срещу екстремистката сунитска групировка "Даеш", успяла да завладее обширни територии от Ирак. Багдад обяви победа в тази война м.г., но джихадистката групировка все още контролира отделни малки територии в Западен и Северен Ирак и продължава кампанията си от атентати срещу силите за сигурност и срещу цивилното шиитско население. 

Днес иракският парламент нареди повторно ръчно преброяване на гласовете след многобройни съобщения за изборни измами и манипулации.