Китай е предложил да купи допълнително американски стоки на стойност близо 70 милиарда долара, при условие че администрацията на президента Доналд Тръмп оттегли заплахата си да наложи мита за 50 милиарда долара на китайски стоки. 

Това потвърди днес високопоставен представител на  американското правителство, предаде АФП.

Предложението е било направено на третата сесия от дискусиите през миналия уикенд в Пекин. Тогава имаше среща на китайската делегация, водена от вицепремиера Лю Хъ, икономически съветник на президента Си Цзинпин, с американските представители начело с министъра на търговията Уилбър Рос, съобщи "Уолстрийт джърнъл".

То включва допълнителни доставки на соя, природен газ, суров петрол и въглища, потвърди представител на администрацията на Тръмп пред АФП.

"Двете страни не са подписвали никакво окончателно споразумение. Засега нямаме допълнителна информация", заяви говорител на министерството на търговията на САЩ.

На пресконференция днес китайското търговско министерство потвърди, че двете страни са обсъждали през миналия уикенд конкретни предложения.

"Китай и САЩ водиха задълбочени и конкретни дискусии по някои определени сектори на търговското сътрудничество и най-вече по селскостопанските продукти и енергоизточниците", заяви говорителят на китайското търговско министерство Гао Фън.

Запитан дали става дума за 70 милиарда долара, той не потвърди сумата.

"Китай има желание да увеличи вноса си, при условие че двете страни продължат да вървят една към друга", каза Гао. 

Междувременно сенатори републиканци отправиха предизвикателство към Доналд Тръмп, предлагайки закон, който може да задължи президента на САЩ да изисква одобрението на Конгреса, за да наложи някои нови мита, предаде Франс прес.

Това е знак, че неотдавнашното му решение да наложи отежняващи вносни мита не се приема добре в собствената му партия, отбелязва АФП. 

Тръмп бързо изрази своето недоволство пред инициатора на законопроекта - влиятелния сенатор Боб Коркър в дълъг телефонен разговор вчера.

"Той не беше доволен от тази инициатива", каза пред Си Ен Ен самият Коркър, който не се страхува от гнева на президента за следващите парламентарни избори, защото ще напусне Сената през януари.

Макар приемането на законопроекта от Конгреса далеч да не е сигурно, то този рядък бунт свидетелства за нестихващия гняв на много републиканци, които традиционно са против протекционизма. Те се обезпокоени и от възможното увеличение на цените за американските потребители в годината на избори.

Много републиканци изразиха подкрепата си за инициативата, потвърди Коркър. Той добави, че тепърва ще се види дали наистина ще го направят или не при гласуването на законопроекта.

Петима други сенатори републиканци - Пат Туми, Ламар Алекзандър, Рон Джонсън, Джеф Флейк, както и четирима демократи - Хайди Хейткамп, Марк Уорнър, Брайън Шац, Крис ван Холен представиха официално законопроекта пред Сената. 

С наложените вносни такси за стоманата и алуминия, администрацията на Доналд Тръмп превишава делегираните от Конгреса правомощия на президента, които му позволяват да действа, ако прецени, че вносът застрашава сигурността на САЩ, се посочва в комюникето. 

Предложението на сенаторите ще бъде представено при разглеждането на измененията във важния годишен закон за отбраната, който ще се обсъжда в Сената през следващите седмици.