Президентът на САЩ Доналд Тръмп погрешно обвинил Канада за пожара в Белия дом през 1814 г. в напрегнат телефонен разговор с канадския министър-председател Джъстин Трюдо на 25 май за новите мита, наложени от САЩ върху вноса на стомана и алуминий от Канада, заявиха запознати източници, цитирани от телевизия Си Ен Ен.

Според източниците Трюдо настоял Тръмп да каже как може да оправдае митата като въпрос, свързан с "националната сигурност", на което американският президент отвърнал:

"Не изгорихте ли вие Белия дом?", имайки предвид Британско-американската война от 1812 г.

Проблемът с коментара на Тръмп е, че всъщност британските войски са изгорили Белия дом по време на войната, по-точно на 24 август 1814 г. Според историците британската атака срещу Вашингтон е била в отговор на американското нападение срещу Йорк, Онтарио, на територия, която впоследствие станала Канада, която тогава била британска колония.

Попитан дали коментарът е бил приет като шега, един от източниците каза:

"Доколкото човек може въобще да приеме това, което се казва, за шега. Въздействието върху Канада и в крайна сметка върху работниците в САЩ няма да е повод за смях."

Белият дом отказа коментар, а Съветът за национална сигурност не отговори на запитване за изявление по въпроса, посочва Си Ен Ен.

Попитан за състоянието на отношенията между САЩ и Канада, директорът на Националния икономически съвет Лари Кудлоу призна, че има известни краткосрочни напрежения, но каза, че според него връзките между двете страни остават "много добри".

"Не се съмнявам, че САЩ и Канада ще останат непоколебими приятели и съюзници, каквито и краткосрочни разногласия да се появяват", заяви той.

Трюдо, който през тази седмица ще бъде домакин на среща на върха на Г-7 в Квебек, открито осъжда оправдаването на новите мита с "националната сигурност".

"Представата, че ние по някакъв начин сме заплаха за националната сигурност на САЩ, често казано, е обидна и неприемлива", заяви той по телевизия Ен Би Си.

Канадската външна министърка Кристия Фрийланд постави под въпрос решението на американското правителство.

"А аз просто бих казала на всички американски приятели на Канада, които са толкова много: сериозно ли? Наистина ли смятате, че Канада, че вашите съюзници в НАТО, представляват заплаха за националната ви сигурност?", заяви тя по Си Ен Ен.

Висш правителствен служител отказа да обсъжда конкретни подробности от разговора между Тръмп и Трюдо, но призна, че някои от разговорите на американския президент с чуждестранни лидери по въпроса за търговията са изпълнени с конфронтация.

Попитани за изказването на Тръмп, че канадците са изгорили Белия дом, сътрудници на американския президент и на канадския премиер отказаха коментар, отбелязва Си Ен Ен.