Депутатите оставиха за петък гласуването на предложените от Министерството на отбраната инвестиционни проекти за превъоръжаване на армията, но дебатите започнаха още днес. И неизбежно бяха препратени към любимата за "Атака" тема - противопоставянето НАТО-Русия. От левицата пък на няколко пъти намекнаха, че изборът на изтребители за авиацията е предрешен и изразиха съмнение, че ще бъде избрана най-добрата техника. 

Става въпрос за проекта за купуване на нови изтребители за Военновъздушините сили и за купуването на нови машини за пехотата. Представителите на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС подкрепиха проектите за превъоръжаване на последното заседание на комисията по отбрана. Този за купуване на поне 8 изтребителя като първи етап е на стойност 1,8 млрд- лв., а за планираните 150 машини за Сухопътните войски разходът е 1,46 млрд. лв. за 150 машини до 2029 г. 

За Израел може, за Русия - не може

Изцяло в унисон с проруската си политика, тон на дебатите зададе заместникът на Волен Сидеров като лидер на "Атака" - Десислав Чуколов. Докато тези дни Сидеров громи "хегемонията на американския долар" на форум за парламентаристи в Москва, днес Чуколов се оплака, че Руската федерация иска да ни продаде самолети, но сме я изключили от кръга на офертите. От думите му стана ясно, че трябва да приемем протегнатата от Москва ръка - първо, защото няма ограничение да се събират оферти от страни членки само на ЕС и на НАТО, като даде пример с допуснатата оферта на Израел, и второ - защото щяло да ни излезе по-евтино. (В проекта за инвестиционен разход е записано, че новите изтребители на ВВС трябва да са произведени в страна от ЕС или НАТО, а офертата от Израел е за американски самолети F-16 - б.р.)

За да развие тезата си Чуколов започна отдалече - от вечната за "Атака" теза, че натовските бази у нас всъщност са американски и янките не ни плащали нищо, за да ги ползват.

"Твърдо сме "за" да пазим суверенитета на България. Но 2006 г. тройната коалиция направи така, че в България да има 4 бази, които не се ползват от НАТО, а от САЩ. За тях държавата не получава нито стотинка. В други държави САЩ плаща около 2 до 3 милиарда досега – по най-занижени стандарти. САЩ дава на добра воля самолети, ей така, на който реши. Този въпрос очевидно не е бил поставян. Като лоялни партньори в НАТО защо не поставихме този въпрос. Сега ще платим 3 милиарда", подхвана вечния рефрен атакистът.

И си дойде на думата:

"От Русия е постъпило предложение. Но сме посочили, че искаме определен тип самолети и там Русия не присъства. Ми така все едно предрешаваме победителя".

В "Атака" били недоволни, че в проекта е записано изискване за съвместимост на техниката със стандартите на НАТО. И поиска ние пък да направим съпоставка цена и качество.

"В кой документ точно е посочено, че сме длъжни да купуваме техника от членове на НАТО?! Ако искаме такъв тип съвместимост, ще я получим и от руската държава и то по-изгодно", направи оферта заместникът на Сидеров.

След което заигра по тънката струна на популизма: "А кой ще храни наш`те пенсионери. Ако обърнем тези пари в пенсии, доста голяма ще е съпоставката. Купуваме самолети за Сирия и Украйна, където държавата напада собственото си население. Купуваме ги, щото в Украйна ставало нещо, и в Сирия. Ние ще нападаме Сирия и Украйна ли? Затова ли ще харчим 3 милиарда?!".

Оказа се, че сред останалите парламентарни групи в Народното събрание  - ГЕРБ, БСП, БСП... не се намери нито един депутат, който да реагира на думите на Чуколов.

Свободата - на върха на копието

Опозиция Чуколов срещна в лицето на Славчо Атанасов (НФСБ), с когото иначе са заедно в коалиция "Обединени патриоти". 

"Не можем в момента да гарантираме националната си сигурност, е моето скромно мнение като офицер от Българската армия – капитан. Вие говорите за техники – в момента дебатът е друг – за гарантиране на националната сигурност, което може да стане само с въоръжаване", посочи Атанасов.

И цитира Мигел де Сервантес, чийто безсмъртен герой Дин Кихот де ла Манча казва:

"Свободата, Санчо, е на върха на копието!"

Дебатът стана по-професионален, когато в него се включиха генералите. Ген. Кольо Милев (БСП) изрази скептицизъм, че парламентарното решение за модернизацията ще се случи в действителност предвид дългите срокове за изпълнение.

"Чувства се лобиране за определен самолет", посочи още Милев и даде заявка, че още отсега може да назове победителя, но няма да го направи.

Подкрепа, в цифри, даде Борис Вангелов (ОП), за да илюстрира, че разходите от 3 милиарда лева звучат страшно, но съпоставимо с БВП на страната, всъщност са малки.

"28 години армията не е модернизирана, не е придобивана основна бойна техника, освен транспортни самолети и хеликоптери. За миналата година разходите ни за отбрана са 1,23%, а БВП е над 100 милиарда лева. Това означава, че по трите проекта, общо годишно, ще плащаме около 300-400 милиона лева, което прави 0,4% от БВП. Ако сме народ, който не може да си позволи 0,4% да си модернизира армията, оставям без коментар. Една държава без армия не е армия. Освен това имаме ангажимент към НАТО за 2 на сто от БВП. Да живее славната и непобедима българска армия!", заяви Вангелов.

Петър Витанов (БСП) обърна внимание на някои технически пропуски в проекта като въпроса с ДДС, например. 

"Би следвало ДДС да не се начислява при договор правителство-правителство. Тогава какво правим – връщаме ли го в бюджета или го използваме за купуването на нови самолети", попита Витанов.

Спрете му командировките

Но даде заявка, че БСП ще подкрепи проекта на първо четене. Андон Дончев от "Воля" пък повтори последните декларации на партийния лидер Веселин Марешки, че сделката била "грабителска". И разказа за срещите си в Украйна в качеството му на председател на комисията в парламента, която отговаря за българите в чужбина. Това бе "закачка" към "патриотите", тъй като от няколко дни те спорят с "Воля" за издаването на документи за българско гражданство. Според "Воля" в Държавната агенция за българите в чужбина, оглавявана от кадър на ВМРО, се извършвали злоупотреби.

Изказването на Дончев разгневи Юлиан Ангелов от ВМРО.

"Спрете да командировате този човек! Не позволявайте българската държава да става за резил с подобни… Не може да изразява лични позиции на държавно посещение", обърна се към депутатите Ангелов.

"Мен ма е избирал народът, а не Обединени патриоти и аз имам право да изразявам позиция. А те като ходиха в Крим, държавната позиция ли изразяваха?!", хвърли камък в градината на ОП и по-точно "Атака" депутатът на Марешки.

Телефони с шайби

Дебатът отново стана смислен с изкаването на председателя на комисията по отбрана, също генерал - Константин Попов (ГЕРБ), който защити нуждата от спешна модернизация на армията.

"Когато стане въпрос за криза към кого се обръщаме – към армията - за спасителни операции. При военни конфликти става въпрос за десетки човешки животи. Дори и в чистотата имаме нови камиони и нови кофи за боклук. Самите ние ползваме нови телефони, защо не ползваме телефоните с шайби отпреди 30 години. Да, вдигнахме заплатите на хората в армията. Но дали това е достатъчно? Да, искат нова техника. С нея няма да си направят вили. Те просто са отговорни към държавата си, към държавата, пред която са се клели. Призовавам колегите – да бъдем отговорни поне на тяхното равнище. Историята ще ви забрави, ако натиснете различен от зеления бутон", призова  Попов.

Но от БСП пак показаха, че не вярват на добрите намерения на управляващите. И припомниха, че служебното правителство на президента Румен Радев бе избрало самолетите на шведската "Грипен", но кабинетът "Борисов" 3 стартира процедурата отново.

"Кога сте искрен? Когато тук от тази трибуна отхвърлихте решението за нов самолет? Каква е гаранцията, че няма да ни предложите 30-годишни телефони на базата на новия вече гласуван. Дали няма да пропаднем в пропастта на старата техника, която ще трябва да модернизираме? Аз не съм сигурен, че ще ни предложите нещо ново", посочи Иван Иванов (БСП).

"Тогава ставаше въпрос да се види как са вървели процедурите. Има ли грешки в тях. Това е като сватба – ако се ожениш, за тези, които вярваме в брака, е за цял живот. Ами ако това решение беше грешно…", отвърна генералът от ГЕРБ.