Кандидат-инвеститорите за АЕЦ "Белене" намаляха с един, след като от френската компания "Фраматом" обявиха публично, че имат интерес към проекта, но като изпълнител на определени дейности. За сметка на това пък руската компания "Росатом" обяви, че е готова веднага да започне преговори по проекта.

В края на май министърката на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че интерес към проекта, освен от Китайската ядрена компания (CNNC), е проявен и "от страна на "Фраматом", бившата френска компания "Арева". Налице е заявен писмен интерес по отношение на възможността да участват в реализацията на проекта".

"Фраматом" (Framatome) е 75% собственост на френската държавна компания EdF и притежава активите на "Арева" (Areva) за проектиране и изработване на системи и компоненти за АЕЦ, производство на ядрено гориво и дейности по поддръжка и удължаване на живота на АЕЦ.

Интересът на "Фраматом" към проекта за АЕЦ "Белене" датира от повече от 10 години, но не като инвеститор. В свой коментар по темата, също от май, енергийният експерт Георги Касчиев още тогава отхвърли каквато и да било възможност "Фраматом" да са инвеститор поради няколко основни причини: поради финансовите проблеми на Areva и на EdF, както и че те едва ли ще участват като инвеститор в изграждането на чужди АЕЦ и то с реактори по друга технология. 

"Вероятно е ставало дума за участие на "Фраматом" в проекта "Белене" като производител на специфично оборудване. Още в периода 2005-2007 г. бе оповестено, че част от оборудването, за което руската страна няма добри проекти или не може да изработи с нужното качество, ще се прави от други компании. Например бе предвидено предохранителните клапани и други специфични устройства да се направят от Areva, а някои електронни системи – от Siemens", заяви тогава Касчиев, който предположи, че министър Петкова "нещо е недоразбрала".

На форума на "Булатом" във Варна управителят на "Фраматом" за България Станислав Георгиев също заяви, че подходът на компанията не е да бъде инвеститор.

"Компанията винаги е осигурявала услуги. Що се отнася до проекта "Белене", "Фраматом" би имала интерес да участва в проекта със същият обем от дейности, които бяха определени за него до 2012 г., когато се прекрати проектът. "Фраматом" би могла да потърси възможност за осигуряване на финансиране на обема от дейности, които евентуално той ще изпълни в проекта "Белене", но това не е инвестиране“, каза Георгиев.

Русия винаги готова

Руската компания "Росатом" е готова да започне преговори за АЕЦ „Белене“ веднага, но преди това иска да види какво ще бъде решението на парламента за проекта, заяви директорът на "Росатом" за Централна Европа Вадим Титов, който също участва в международна ядрена конференция, организирана от БУЛАТОМ край Варна, предаде БНР:

"Ние сме готови за такива преговори, имаме добри отношения с нашите български партньори. Мисля, че няма да е много трудно да се проведат подобни консултации най-скоро. В последно време се състояха няколко официални срещи както с президента Владимир Путин, така и с ръководството на "Росатом". "Росатом" на тези срещи потвърждаваше на българската страна готовността си да окаже подкрепа за осъществяването на проекта – в качеството си на изпълнител на АЕЦ "Белене". 

Тъй като този проект е разработен от нас, оборудването е произведено от нас и под наш контрол, е логично този проект да бъде довършен от нас, ако се реши той да бъде построен, заяви Титов.

По-рано днес парламентът одобри решение, с което даде мандат на енергийния министър да преговаря със стратегически инвеститор и до 31 октомври да информира парламента за постигнатите резултати.

В кулоарите след гласуването Теменужка Петкова прогнозира, че до 7 години АЕЦ "Белене" може да бъде изградена. Тя заяви още, че до момента имаме четирима кандидати, които са проявили сериозен интерес.

"Да се надяваме, че инвеститорският интерес, който до момента е заявен, ще бъде препотвърден. На този етап не сме оторизирани да даваме подобна информация. Скоро ще стане ясно“.