Севернокорейският комунистически диктатор Ким Чен Ун се страхува да не бъде убит по време на срещата с американския президент Доналд Тръмп в Сингапур, пише Нюз.ру. Изданието цитира агенция Блумбърг.

"Ким е много уплашен да не го убият и е обезпокоен за сигурността в Сингапур", заявили пред агенцията двама независими източници.

По принцип Ким се страхува да не бъде убит и в собствената си страна, пише "Бизнес инсайдер". Затова не се качва на самолет и не обича да пътува в чужбина. Въпреки това той наскоро бе два пъти в Китай, където явно бе пристигнал с влак. А се появи и в демилитаризираната зона на границата с Южна Корея за среща с колегата си Мун.

12 бодигарда бдяха около колата на диктатора в демилитаризираната зона.

На времето дядо му Ким Ир Сен пътуваше единствено с влак. Така пристигана и в София през 80-те години на миналия век. Тогава спешно изляха асфалт върху паветата на бул. "Георги Димитров" - днес "Мария Луиза", който води от гарата до центъра на столицата, за да мине по него диктатора. Естествено десетки хиляди хора излязоха "спонтанно" да го посрещнат от двете страни на пътя до сградата на ЦК на БКП.

Тодор Живков и Ким Ир Сен при посещението в България.

Очевидно страховете на Ким са големи, защото скоро той предприе и чистка по високите етажи на армията в КНДР.

Както пишат Хьонхи Шин и Джош Смит от Ройтерс новоназначените тримата севернокорейски висши военни са известни със своята безрезервна подкрепа за лидера Ким и са достатъчно гъвкави, за да приемат мащабните промени, които може да дойдат след някакво споразумение с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Според високопоставени американски представители и анализатори в Сеул те са заменили по-възрастни, уволнени наскоро по-консервативни офицери. Докато Вашингтон се стреми да договори спиране на ядрената програма на Пхенян, представители на САЩ смятат, че във военните среди има известно несъгласие заради преговорите на Ким с Южна Корея и САЩ, които бележат пълен обрат в стремежа на Севера към ядрени оръжия и отказ от историческата враждебност. Не е ясно за какво са отговаряли уволнените висши офицери. 

Като цитира неназован източник от разузнаването, южнокорейската информационна агенция Йонхап, съобщи, че Но Гуан Чхол, първи заместник-министър на отбраната е заменил на министерския пост Пак Йон Сик, а И Йон Гил е бил върнат начело на Генералния щаб на мястото на И Мьон Су. Не бе възможно да бъдат потвърдени веднага тези назначения. Преди това севернокорейска медия съобщи, че армейски генерал Ким Су Гил е наследил Ким Джон Гак като директор на Генералното политическо бюро на Корейската народна армия - един от най-влиятелните постове в страната. 

Промените са шокиращи, защото стават в такъв кратък период и само дни преди насрочената за 12 юни среща на върха между Тръмп и Ким в Сингапур. 

Някои анализатори казват, че Ким подменя старите офицери, привързани към ядрената доктрина на страната, с предани хора, които ще следват всички промени, които може да последват от срещата на върха.

"Като резултат от с Тръмп ще бъде изработена пътна карта за денуклеаризация и за Ким ще е трудно да има до себе си ястреби, които ще бъдат обезпокоени от всеки отказ от ядрената програма", казва Чеон Сеон Чангх, старши сътрудник в Института "Седжон".

Подсигуряване, докато е далеч

Новите офицери могат да дадат също някои гаранции срещу евентуален опит за завземане на властта, докато Ким е в чужбина за срещата, казват експерти.

"Всичките те са хора на Ким Чен Ун", казва Майкъл Мадън, експерт по севернокорейското ръководство и сътрудник на уебсайта 38north.org към университета "Джонс Хопкинс". "Ким ще слага по места хора, на които има доверие, които са му верни", твърди той. Освен че са твърди лоялисти, тримата офицери имат опит в работата с чужденци, което се смята за тяхно предимство. 

Не е известно обаче дали някой от тях ще придружи Ким до Сингапур. Ким Су Гил, 68-годишният четиризвезден генерал и един от най-доверените съветници на Ким, го придружаваше по време на различни военни инспекции и публични прояви. Той бе сред хората, участвали в разправата и екзекуцията през декември 2013 г. на Джан Сон Тхек, влиятелния чичо на Ким Чен Ун. После в началото на 2014 г. той бе сложен начело на партийния комитет в Пхенян - задача, която според Мадън е целяла "прочистване" на администрацията от довереници на Джан.

Назначаването на Ким Су Гил за шеф на Генералното политбюро е част от курса на Ким Чен Ун за засилване на партийния контрол върху военните, казва Кен Гаузе, директор на Групата по международни работи към Центъра за военноморски анализи - неправителствена организация за проучвания и анализи със седалище в Арлингтън, Вирджиния.

Партийни препоръки

Всички новоиздигнати са по-млади от своите предшественици, въпреки че всичките са над 60 години. През май 2016 тримата бяха избрани за кандидат-членове на политбюрото на Трудовата партия - непрозрачен всемогъщ управленски орган, където се решават най-важните държавни въпроси. 

И Йон Гил е служил като шеф на Генщаба от 2013 до 2016 г., след което се смята, че е изпаднал за кратко в немилост, казват анализатори. В началото на века той е командвал армейските подразделения, отбраняващи периметъра около Пхенян. Според Гаузе подборът на хора за тази ключова позиция по традиция се извършва лично от водача на страната. През март 2013 г. той е видян да присъства на среднощна среща, свикана от Ким, за да разпореди на ракетните части да са в "готовност" да нападнат военни бази на САЩ и Южна Корея, след като американски стратегически бомбардировач е прелетял над Южна Корея. През февруари 2016 г. по неизяснени причини той е за кратко понижен до заместник-началник на генщаба и от четири- на тризвезден генерал. Представители на южнокорейското разузнаване казаха, че той е бил екзекутиран за корупция и злоупотреба с власт, само че три месеца по-късно той се появи на голямо партийно събрание като кандидат за Политбюро. 

Относително неизвестният Но Гуан Чхол, 62-годишният нов министър на отбраната, преди това е оглавявал Втората икономическа комисия, която наблюдава отбранителната промишленост, вкл. ядрените и ракетните програми.

"Това е мястото, където пращаш някого, на когото имаш доверие", казва Хонг Мин, шеф на отдела за севернокорейски проучвания към държавния Корейски институт за национално обединение в Сеул. "Но е човек, който през ерата на Ким е изпъкнал като предприемчив и доверен съветник. Изобщо не е странно, ако стане министър на отбраната". БТА.