От сирийските бежанци, които живеят в Турция, най-много са намерили подслон в Истанбул - около 20%, съобщи Аjans Press. По данни на турското вътрешно министерство и на имиграционната служба към юни т.г., в Турция живеят близо 3.6 милиона сирийски бежанци (почти колкото половин България - бел.р.).

В Истанбул се намират 561 159 сирийски бежанци, следван от югоизточната провинция Шанлиурфа, където живеят 475 782 души, а в южната провинция Хатай са други 445 095. Други турски провинции, приели голям брой бежанци от Сирия, са източните райони Бурса и Измир, югоизточните провинции Газиантеп и Килс, Коня, както и Адана и Мерсин. Броят на бегълците от Сирия във всяка от тях е по около сто хиляди души.

В същото време статистическите данни показват, че турците като численост са почти изравнени със сирийците в Килс, на турско-сирийската граница, северно от Алепо. В края на м.г., когато провинцията е приела общо 131 109 сирийски бежанци, турците са били 136 319. Демографските промени понякога предизвикват и конфронтация между турци и сирийци там, коментират от турското издание "Хюриет".

Бум на раждаемостта в сирийските колонии

По данни на наблюдателите, сирийските бебета, родени в Турция през последните 6 години, наброяват 276 158. Това е една от най-дискутираните теми през последните години в турските медии. Броят на бежанците от Сирия нарасна стремглаво след началото на гражданската война в Сирия през 2011 г.

През 2016 г. броят им беше 2.8 милиона, а през 2017 г. достигна 3.4 милиона души. Към момента, от общо 3.6-те милиона сирийци в Турция 1.9 милиона са мъже, а 1.7 милиона - жени. 970 000 от всички сирийски бежанци са в училищна възраст, но само 63% от тях посещават училище, по данни на турския министър на образованието Исмет Йълмаз.

В края на май Турция получи 160 млн. евро по проекта "Образование за всички във време на криза II" в рамките на "Програма за финансова помощ за бежанци в Турция". Кристиан Бергер, ръководител на делегацията на ЕС в Турция, и Роланд Силър, член на Управителния комитет на Банката за развитие (KfW), бяха на церемонията.

Безвъзмездната помощ ще бъде използвана за изграждането на 60 стоманобетонни училища като част от финансирания от ЕС проект. Близо 215 училища, включително 60 сглобяеми училища и 155 стоманобетонни, ще бъдат създадени по проекта, заяви Йълмаз. Предвидени са над 5000 класни стаи, в които ще се учат 153 000 сирийски деца.

Записването на сирийски деца в началното училище е 100 процента, 50 процента в средните училища и около 22 процента - в гимназията.