Десет души влизат в експертния консултативен съвет, който работодателските и синдикалните организации създадоха, за да помогне за решаването на проблемите в Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщи Българската стопанска камара (БСК).

Национално представените организации на работодателите и на синдикатите обявиха, че ще създадат такъв консултативен орган още на срещата с президента Росен Плевнелиев, която се състоя на 1 август. 

Членове на съвета са бившият шеф на Сметната палата Валери Димитров, икономистът Емил Хърсев, председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Огнян Донев, шефът на БСК Сашо Дончев, юристът Тодор Табаков. В експертния съвет участват още Ваня Борисова, Камен Тошков, Красимир Ангарски, Румен Радев, Румен Симеонов.

Според БСК липсват доказателства за несъстоятелност на банката, напротив - с разумни мерки и временна финансова подкрепа КТБ може да бъде оздравена и да продължи да работи.

Организацията смята, че според одиторските проверки дъщерната на КТБ банка "Креди Агрикол България" може да възстанови операциите си незабавно дори и без външна подкрепа.