Почти година след последната си поява в парламентарния контрол премиерът Бойко Борисов ще е яви отново пред депутатите. Днес той ще отговори на един въпрос, зададен от социалиста Антон Кутев. 

Темата - посещението на Борисов в Москва в предпоследния ден от май, когато се среща с президента на Русия Владимир Путин. 

Предишния път, когато министър-председателят удостои депутатите с присъствието си за контрол, бе на 7 юли 2017 г. Тогава отговаряше за своя среща с ръководителя на Иракски Кюрдистан, за общата европейска отбрана и за Бялата книга на Жан-Клод Юнкер. 

Само преди няколко дни министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че "премиерът не може да си губи времето с парламентарния контрол, в който дебатите истеризират - има си правила и процедури как той да бъде призован в Народното събрание". Репликата бе по повод постояннната критика от опозицията, че Борисов пренебрегва парламентарния контрол. 

Любопитна е статистиката за участието на Борисов в контрола над изпълнителната власт от началото на мандата на 44-тия парламент. Общо 20 са актуалните въпроси към министър-председателя, зададени от депутати от май миналата година до сега, показа проверка на Клуб Z в парламентарните регистри. Едва на два от тях обаче Борисов е отговарял от трибуната в Народното събрание. На останалите 4 отговорите са били писмени - както са поискали народните представители, които са ги задали. 

12 от въпосите към премиера - или повече от половината - са били отклонени от председателите на парламента (Димитър Главчев в началото на мандата на действащото НС и Цвета Караянчева в момента - б.р.) с мотива, че "не са в съответвстие с Правилника за работата и дейността на Народното събрание". Според председателите на НС не е в компетенциите на министър-председателя да отговаря например за "позицията на Република България за европейското бъдеще на Македония".Или пък за назначението на определен областен управител, въпреки че тези хора се назначават с подписа на премиера. Теми като инвестиционни проекти в икономиката и енергетиката, политиките по вътрешна сигурност отново са били отклонени. Има и още примери. 

Един въпрос към Бойко Борисов е бил оттеглен от самия питащ - той е бил зададен от депутатката от "Обединени патриоти" ("Атака") Миглена Александрова.

В парламентарен контрол Бойко Борисов от началото на третия си премиерски мандат е участвал за последен (общо втори) път на 7 юли 2017 г. Днес е третата му поява пред депутатите. Заради 1 въпрос - Москва.