СДВР е привикало вчера на разпит бившия съпредседател на "Зелените" Петко Ковачев във връзка с досъдебно производство, образувано от Софийска градска прокуратура (СГП) заради скандала с крадените ЕГН-та. 

Преди няколко месеца стана ясно, че в подписките на десетки политически формации за регистрация на евровота фигурират имената на хиляди граждани, които не са давали подкрепата си за тях. Централната избирателна комисия препрати всички жалби и сигнали до Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) и до държавното обвинение. 

Ковачев, който напусна "Зелените" преди две седмици, но формално все още се води съпредседател партията, получил преди ден обаждане по телефона да се яви в столичната дирекция на МВР, за да даде обяснения по сигнал за един подпис в подписката на "Зелените". Бил разпитван от младши следовател за това как се организира самото събиране на имена, ЕГН-та и подписи, къде формацията е имала маси за целта и пр. Ковачев бил накаран и да напише нещо в свободен текст, за да му се вземе образец от почерка. 

Ако е възложена такава проверка от СГП, значи се извършва, бяха лаконични от СДВР. На въпроса ни дали са разпитвани и други от лидери, или само един, от пресслужбата казаха, че нямат основания да я изискват от колегите. "И да има действия, те не са достояние на пресцентъра", осветлиха ни още оттам. "Вие сега какво очаквате - да ви кажем кои политически лидери ще бъдат викани ли?", завършиха с въпрос любезните ни събеседници.

Преди седмица КЗЛД даде специален брифинг, на който оповести резултатите от своята проверка по подадени 1380 сигнала и жалби от граждани, озовали се без да знаят в подписките на политформациите. Едва 493 от тях обаче се оказали годни за разглеждане. При останалите липсвала идентификация на жалбоподателя.

Председателят на комисията Венцислав Караджов обяви, че нарушителите ще отнесат административно наказание - глоба. По закон тя е между 10 000 лв. и 100 000 лв. в зависимост от тежестта на нарушението, като от КЗЛД тепърва ще решават за всяка формация индивидуално. 

КЗЛД е проверила 44 партии, 5 коалиции и 10 инициативни комитета за периода 2-25 юли. За 12 формации е станало ясно, че дори не са били регистрирани като администратори на лични данни, т.е. нямат право да боравят с ЕГН-та на граждани.

Иначе най-много са жалбите и сигналите срещу малките формации. Първенец е Българска Национално-патриотична партия, срещу която са подадени 119 сигнала. Следва Съюз на комунистите в България (110 сигнала).

България без цензура може да се "похвали" със 75 жалби, отцепниците от ГЕРБ - БАСТА - с 58, Глас народен на фронтмена на "Хиподил" Светослав Витков с 34, Реформаторският блок с 32. Срещу Национален фронт за спасение на България, по-известна като партията на тв СКАТ, има 24 жалби.

Сигнали и жалби има и срещу партиите в Народното събрание. С най-много е "Атака" - 18 бр. Срещу Коалиция за България те са 14, срещу ГЕРБ - 10, а срещу ДПС - само една.

По думи на самия главен прокурор Сотир Цацаров обаче фалшифицирането на подписите на гражданите, което подлежи на наказателна отговорност, трудно може да бъде доказано, тъй като в процеса на събирането и обработването им участват твърде много хора.