Премиерът Бойко Борисов дойде в парламента, за да участва в парламентарния контрол, което не се беше случвало близо една година.

Той трябваше да отговори на въпрос на Антон Кутев (БСП) за посещението му в Русия и срещата му с Владимир Путин. Видимо изнервен от въпроса на Кутев, Борисов бе лаконичен:

"Преди време предложихме министърът на европейските въпроси да бъде от вашата партия. Казахте, че сме искали да ви купим, сега ни предлагате същото - да работим заедно. Това, което трасира президентът Радев, това постигнахме и ние. Отидох да видя какво е трасирано, то не беше трасирано нищо. Благодаря", каза Борисов.

В репликата си Кутев изтъкна, че президентът Румен Радев има по-висок рейтинг от премиера.

"Вие не можете да свикнете с това", заяви Кутев.

В дупликата си Борисов говори малко повече:

"Знам, че вие чакате да дойда днес, за да можете да си изговорите това, което сте си намислили. ГЕРБ има по-голям рейтинг от БСП, Мая Манолова има по-голям рейтинг от президента - това не значи нищо. Можеше да отидете при своя президент и да го питате какво е трасирал", каза Борисов.

Той изтъкна, че срещата му с Путин е била 3 часа.

"Толкова да не съм разбрал това, което казваше... Имаме един проблем - договор за газ имаме до 2030 г. Говорим за допълнително количество газ, което ще влезе в България. Това допълнително количество по третия пакет трябва да видим как да го прекараме по третия пакет. Това е проблемът и затова "Северен поток" бускува", каза още Борисов.

И продължи:

"Използвате случая да се заяждате с мен и да си разменяме реплики. Нашите партньори ми пишат, че съм васал на Путин, вие ми казвате, че не се разбирам с него - на кого да повярявам. И като дойде сега в България (Путин - б.р.) тази година, ще ви помоля да седне с вас на руски да ви обясни какво мисли."

Веднага след това Борисов напусна залата. Докато излизаше, Кутев заяви от трибуната, че могат да си говорят с Путин и на руски, и на английски - все някак щели да се разберат, но не и на "банкянски". Той упрекна премиера, че се държи в парламента като "дерибей" и "дебелашки".

Преди да дойде в парламента, Борисов бе в НДК, където говори на конференция, посветена на Кохезионната политика на ЕС.

"Така, както България си е затворила границите и се минава само през контролно-пропускателните пунктове, това трябва да го правят и всички европейски държави, а тези, които са в центъра на Европа и нямат външни граници, да подпомогнат финансово. Изобщо не визирам тук България – особено Италия, Испания, Гърция. Трябва на хората в Европа да им гарантираме, че този процес ще бъде овладян. Какво значи релокация по държави по произход? Това значи ли, че външните държави трябва да бъдат напълнени с мигранти? Напротив – всяка една от нас трябва да си свърши своята работа и да подкрепим тези, които имат нужда", обясни Борисов.

И продължи:

"Каквото и да се учим в кохезията или общата европейска отбрана, вие видяхте, че през миналите 1-2 години дори политическата тема за избори - първата е миграцията и какво ще правим с нея. Дори една от най-подредените държави в света - Германия, заради темата 6 месеца буксува, докато си направи правителство.

Коридорите 4, 8, 10, а и някои от връзките между столиците на Балканите са изключително важни за региона, за да не напусне младото поколение, да не напускат работниците, защото тогава остава възрастното население, няма кой да плаща пенсиите и много бързо и лесно популистки и националистки партии вземат властта."

Борисов каза още, че е предупредил какво ще се случи, ако не се направи всичко това. И припомни, че и преди 4 години е предупредил какво ще се случи, "ако не си затворим границите и бягащите от войната да бъдат пускани само през официалните контролно-пропускателни пунктове, и то за определен период от време", докато свършат войните, след това да се върнат да си възстановяват страните, а икономическите мигранти да бъдат пускани там, където имат нужда или искат.

Според премиера в Европа може да дойде всеки "и не само че му казваме "добре дошъл", ами започваме да се грижим за него в измерение на десетки милиарди евро". Той изтъкна, че миграцията и кохезията често разделя държавите членки на ЕС.

"Всеки иска по тази тема да реши вътрешнополитическите си проблеми и да каже - ние победихме и постигнахме най-добрия резултат за съответната страна", поясни Борисов.

И изтъкна, че кохезионната политика е най-важната за свързаността на Европа.

"Няма да говоря и за България. Всичко добро, което сме направили в последните години за над 20 млрд. лв., сме го направили по тези програми. Това дава възможност за повече инвестиции в БВП, квалификация на хората, които упражняват труда си и, разбира се, свързаност между континентите. Ние сме на стратегическо място и инфраструктурата е изключително важна. То не е само в сферата на инфраструктурата, както я познаваме, но в същото време и конкурентоспособност, дигитална, енергийна свързаност", заяви Борисов.

Той каза още, че след решението на САЩ да излязат от ядреното споразумение с Иран и твърдата позиция на ЕС по темата все повече мигранти се засичат и от Иран.

"Когато нещо предвещава война, нищо не може да спре хората да търсят по-сигурно място за живот. Те живеят днес, ако се поставим на мястото на сирийците, иракчаните или либийците и си представим, че на нашите деца и внуци училището или болницата им са разрушени, как бихме подходили? Всеки ще търси място, където децата му да растат в мир. С мира като дума ще завърша и последния си прочит за ситуацията на Западните Балкани, защото тя много бързо може да се превърне в това, което беше преди 20 години - войната в Косово", каза още Борисов.