Български спортен тотализатор стартира процедура за връщане на сумата от 5 026 320 лева, натрупана като джакпот във второ теглене на играта 6/49 в 51–ви тираж, изтеглен на 26 юни 2014 г., съобщава официалният сайт на БСТ.

Двама младежи от Варна са направили опит да фалшифицират резултатите от тиража, в който падна падна джакпотът от над 5 милиона лева. Опитът за измама е бил прихванат незабавно от системата на БСТ, а манипулацията - осуетена. Тотализаторът е подал сигнал до Главна дирекция "Криминална полиция" на МВР. Тъй като опитът за измама е осуетен веднага, печалбата не е била изплатена. Според съобщение на Спортния тотализатор, тогава джакпотът във второ теглене е бил спечелен във Варна с фиш за 70 стотинки.

"Служителите на Спортния тотализатор, използвайки възможностите за разпознаване на печелившите комбинации и сигурността на модернизираната нова Система за обработване на залози на БСТ, предотвратиха опит за въвеждане в заблуждение за спечелване на джакпота от страна на двама 19 годишни младежи от гр. Варна. След подаден сигнал до Главна дирекция „Криминална полиция“ на МВР е образувано досъдебно производство и повдигнато обвинение за измама в особено големи размери. Двамата „кандидат“ тото–милионери са задържани след полицейска операция под ръководството и надзора на Софийска градска прокуратура във Варна за срок от 72 часа.

БСТ благодари на служителите на ГД „Криминална полиция” и прокуратурата за бързата реакция", се казва още в съобщението.

Двамата "късметлии" са на 19 години и срещу тях е повдигнато обвинение за опит за измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай.

"В резултат на извършените до момента действия по разследването и оперативно-издирвателни мероприятия, като съпричастни към опита за измама са установени двама варненци, пише в съобщението на прокуратурата. Същите са задържани след полицейска операция под ръководството и надзора на Софийска градска прокуратура във Варна за срок от 72 часа."