Присъствието на премиера Бойко Борисов в парламента днес даде повод на лидера на БСП Корнелия Нинова и на шефа на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов да се изявят от трибуната с декларации.

Тази на Нинова бе остро критична, като тя упрекна Борисов, че пренебрегва националния интерес. От своя страна Цветанов изтъкна, че Борисов е изключителен държавник, който е бил приет като никой друг от всички големи европейски страни и от страните от Западните Балкани.

Първо Нинова изтъкна, че премиерът не е стъпвал в парламента почти година и "такова чудо няма по света".

"Настояваме премиерът Бойко Борисов да внесе проект за бюджет на Европа за следващия програмен период.  Г-н Борисов, трябва да бъдете равен на другите - със сила и самочувствие, а не послушник на другите. Според вас почти всяка среща по време на председателството беше историческа", заяви Нинова.

Според нея правителството запазило неутралитет от българския национален интерес.

"У нас нито веднъж не чухме в Народното събрание нито една от важните теми например по Българското председателство на Съвета на ЕС - не ги обсъдихме, не ги подкрепихме, за да дадем онова самочувствие, от което имате нужда", каза Нинова.

Тя изтъкна, че в момента тече дебат за бюджета на ЕС по следващия програмен период.

"Става дума не само за пари, а за живота на всеки българин и на всеки европейски граждани, за бъдещето на Европа и за мястото на България там. Питам българските депутати от мнозинството – знаете ли каква е позицията по политиката за сближаване", каза Нинова.

Тя припомни, че България е най-бедната страна в ЕС, но други държави ще получат повече пари.

"Защо това е така? Защото има държавници, които бранят интересите  на народите си и знаят как се прави европейска политика със съмишленици. Можем ли ние да бъдем такива? Вие, г-н Борисов, посочихте, че правителството ще запази неутралитет и не може да се изявява по такива позиции", каза Нинова.

Веднага след това Цветанов призова "да поздравим българското правителство за усилията и успешното предедателство".

"Убеден съм, че ще отчетем високи резултати от Българското председателство. Нямаше делегация от ЕС, която да не е дала заслужената оценка за България, за усилията на премиера и министър Павлова. Нека да бъдем обективни, когато говорим, да имаме необходимото уважение към изпълнителната власт. Чест прави на премиера, че е тук, да отговори на въпроси, въпреки натоварената си програма", каза Цветанов под одобрителния поглед на Борисов.

И продължи:

"Няма друг политик или държавник като Бойко Борисов, който за такъв кратък период от време да е бил приет от всички европейски лидери и лидерите на Западните Балкани. Призовавам колегите отляво да участват активно в дебата за новата финансова рамка, за кохезионната политика. Г-н премиер, от името на парламентарната група мога да кажа, че подкрепяме усилията ви.