Операторът на проекта за строителство на газопровода "Северен поток 2" - Nord Stream 2 AG, получи първото разрешение за строителство в Русия. Скоро компанията очаква да получи и второто, се казва в прессъобщението й.

"Разрешението е издадено от Министерството на строителството и жилищно-комуналното стопанство на Русия в съответствие с установената процедура, се казва в съобщението на Nord Stream 2. Операторът се нуждае от още две разрешения от руска страна - за строителството на подводни тръбопроводи в териториалните води на Русия от регулатора "Росприроднадзор".

"Работата по практическата реализация на проекта в съответствие с издадените разрешения ще започне в най-скоро време, съобразена с екологичните норми", пише в прессъобщението.

На 7 юни правителството на Швеция одобри строителството на газопровода в свои води. Швеция издаде разрешение за строителството му в икономическата си зона. Преди това тръбата получи разрешения от Германия и Финландия, очаква се разрешение от Дания.

Международното право позволява на всяка държава да положи тръбопроводи през изключителната икономическа зона, се посочва в доклада на шведското правителство за разрешението за проекта. Като крайбрежна държава Швеция не може да препятства това право, следователно е издала разрешително за тръбопровод в нейната изключителна икономическа зона.

Разрешението от Дания може да се окаже труден процес, тъй като част от трасето преминава през нейни териториални води (зона от 12 мили) край остров Борнхолм. През есента на 2017 г. парламентът прие закон, който позволява на Министерството на външните работи на Дания да забрани изграждането на нов тръбопровод през териториалните води заради "чужди интереси и проблеми на националната сигурност".

В Дания процедурата за получаване на разрешение се основава на оценка на въздействието върху околната среда.

Тръбопроводът "Северен поток 2" включва строителството на две тръби с обща мощност 55 млрд. куб. м годишно от руското крайбрежие на Балтийско море до Германия. Новият газопровод ще бъде построен успоредно на действащия "Северен поток" и основната му цел е транзитът на синьо гориво от Русия за Европа да избегне Украйна.