Американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен Ун ще се срещнат за пръв път във вторник на остров в Сингапур, където в днешно време цари лукс, но в миналото се е ляла кръв, разказва ДПА.
Остров Сентоса, разположен южно от континенталната част на Сингапур, е известен с буйната си растителност, луксозни хотели и големи игрища за голф.

Остров Сентоса - сега туристически оазис, в миналото - доста мрачно място.

Там има лъскаво казино, увеселителен парк, пристанище за скъпи яхти и вили на първа линия до плажа, които струват десетки милиони долари.

На острова имат къщи някои от най-богатите хора на света.

Изборът за провеждане на срещата точно там е логичен и от логистична гледна точка. Сентоса е само на 500 метра от континенталната част и до него се стига главно по един-единствен път. Това дава възможност за уединение и улеснява гарантирането на сигурността.

Работници с последни довършителни дейности край хотела, в който ще е срещата между Ким и Тръмп на о. Сентоса.

Зад тропическата фасада на Сентоса обаче се крие кървава история. До 1830 г. островът е наричан от местното малайско население Пулау белаканг мати. Името може да бъде преведено по няколко начина, но най-известният превод е "Островът, където смъртта дебне зад ъгъла".

В хотела тече подготовката за историческата среща.

Историците имат различни теории за произхода на това злокобно име. Някои спекулират, че може да е от времето на пиратските набези, плячкосването и кръвопролитията в района. По време на Втората световна война японските окупационни сили използват острова за лагер за британски и австралийски военнопленници. Плажовете му стават място за масови екзекуции на сингапурски китайци, заподозрени в антияпонска дейност.

Китайци на възраст между 18 и 50 години са разстрелвани и изхвърляни в морето в близост до хотела, в който ще се срещнат Тръмп и Ким. На острова е имало и военнопленнически лагер, където по време на войната са държани около 400 войници от Антихитлеристката коалиция.

През 1972 г. правителството на Сингапур започва преустройство на острова с цел развиване на туризъм и го прекръства на Сентоса, което на малайски значи състояние на мир и спокойствие. 

Другияг актуален въпрос покрай срещата е кой ще плати разходите на Северна Корея?

Кой ще плати сметката на Ким

Разходите за участието на Северна Корея в историческата среща на върха със САЩ вероятно ще бъдат покрити от Сингапур или Южна Корея, съобщи Франс прес.

Като домакин Сингапур поема сметката за организирането на тези исторически преговори между севернокорейския лидер Ким Чен Ун и американския президент Доналд Тръмп в луксозен хотел на остров Сентоса.

Двамата политици навярно ще отседнат в хотели от доста висок клас и е много вероятно Северна Корея, срещу която има много наложени санкции, да не плати и стотинка.

"Пхенян е свикнал други да плащат за всичките дипломатически ангажименти на изолирания режим", обясни за АФП Сон Йон-и от школата по право и дипломация "Флечър" към американския университет "Тафтс". 

През миналия уикенд сингапурският министър на отбраната Нге Ън Хън заяви, че страната му е готова да поеме част от севернокорейските разходи, за да допринесе за историческата среща.

Сметката вероятно ще излезе солена, понеже севернокорейската делегация няма да се настани къде да е, отбелязва АФП. Петзвездният хотел "Фулъртън" например, чиято внушителна сграда в колониален стил е разположена на морския бряг, предлага за 6000 долара на нощ президентския си апартамент, който може да допадне на Ким, чийто вкус към лукса не е тайна за никого. 

Младият лидер може да отседне и за 6700 долара в президентския апартамент на "Сейнт Реджис", известен с частната си колекция от над 70 произведения на изкуството, включително с творби на Пикасо и Миро.

По-интересният въпрос е как той и антуражът му ще стигнат до Сингапур. Според авиационни експерти неговият самолет Ил-62 няма техническата възможност да долети до Сингапур. Затова може да се наложи да го закара някой друг или да наеме самолет.

Ако иска да не остане по-назад от "Еър форс уан" на американския президент и да наеме "Боинг 747-200", това ще му струва по над 17 000 долара на час.

Говорител на Мун Дже Ин каза, че южнокорейският президент няма намерение да посяга към чековата книжка за севернокорейците. Въпреки това всички погледи са насочени към Сеул, който отпусна 2,7 милиона долара да приеме внушителната делегация на Северна Корея на Зимните олимпийски игри в Пьончан, изиграли централна роля в сегашното разведряване на полуострова. 

Президентът Доналд Тръмп ще напусне срещата на Г-7 преди края ѝ, съобщиха от Белия дом. Той ще тръгне от срещата на върха в Квебек в 10,30 ч. местно време в събота и ще поеме диерктно към Сингапур, където на 12 юни трябва да се види с Ким Чен Ун.  Срещата на Г-7 би трябвало да приключи в късния следобед в събота.

БТА