Министърът на спорта Красен Кралев хем споделя "моралните аргументи" на вносителите на промени в Закона за хазарта, с които се забранява медийната реклама и неограничената продажба на талони, хем сподели, че е "много притеснен".

Причината: според Кралев промените "Симеонов" в Закона за хазарта щели да засегнат не само частните оператори, а и държавното тото. А оттам ще пострада и бюджетът за спорт.

Това стана ясно на пресконференция на министъра с БФС и Българския спортен тотализатор (БСТ), на която бе попитан за т.нар. поправки "Симеонов" в закона. Кралев благодари за въпроса, след което сподели мнението си:

 „Не мога да скрия, че съм притеснен. Изключително добре разбирам моралните аргументи на вносителите на промените в закона и ги споделям. Но ми се струва, че нещата тук са много по-сложни, отколкото изглеждат на пръв поглед. Много внимателно съм изчел всички аргументи на спортните федерации, на спортисти, на политици, на гражданите в социалните мрежи. Много добре знам каква е обстановката и настроението. В интерес на истината съм малко изненадан, че всички коментират  основно последиците върху частния сектор. Като че ли се забравя фактът, че Българският спортен тотализатор е най-големият спомоществовател на българския спорт“, каза Кралев.

Министърът съобщи, че бюджетът на спортното министерство за текущата година е малко над 75 млн. лв., като 27,5 млн. е предвидено да влязат от Тотализатора.

„Това прави около  1/3 от бюджета за спорт. Тези пари са планирани на 1 януари, договорени са бюджетите на федерации, клубове, за домакинства, за масов спорт и т.н. Няма начин една такава забрана да не се отрази на оборотите. Както на частните оператори, така и на държавния оператор“, заяви Кралев.

Министърът представи разбивка на бюджета на държавното тото, а именно: от около 160 млн. лв. годишно -  120 млн. лв. са от цифровите лотарийни игри и 40 млн. - от моментните лотарийни игри. Второто перо са т.нар. талони и билетчета за лотария

„Ако оборотът спадне примерно с 10 % - а аз мисля, че ще е с много повече, но това трудно може да се изчисли в момента, - това ще доведе до неизпълнение на нашия бюджет в размер близо 2,8 - 3 млн лева. За нас това е огромна сума. Ако една частна компания може да понесе 20-30% загуби, възстановява се, прави си друга стратегия и през следващите години може да се развие, тотализаторът и министерството няма откъде да компенсират тези 3 млн. лв. Няма откъде да ги вземем, което значи, че няма да можем да си изпълним бюджета.

Не искам да давам окончателно мнение - в момента нашите експерти работят по становище, което ни е изискано от Народното събрание. Но ми се струва, че ако думата "забрана" се замени с "регулация", нещата ще си дойдат на мястото“, каза Кралев.

Кралев отново подчерта, че родният спорт е "изключигелно зависим" от начина, по който работи БСТ. А са спорта, чийто бюджет не е достатъчен, "всеки лев е ценен". 

Министър Кралев се позова само на данните за 2018 г. за това какви пари от БСТ се очаква да дойдат в спорта - както изисква законът. Данните в годините назад показват, че през 2014 г.  тотото е отделило 30 млн. лв. за родния спорт, при 180 млн. лв. приходи. Всяка следваща година обаче приходите на държавния тотализатор бележат спад, а 2014 г. е годината, в която частните моментни лотарийни игри получават "зелена светлина". 

Веднага, след като промените в Закона за хазарта, ограничаващи рекламата и разпространението на талони, бяха внесени в Народното събрание, последваха и масовите реакции "срещу". БФС и футболните клубове защитиха лотариите и букмейкърите, които се рекламират постоянно по телевизията. Един от мотивите - това, че частните хазартни оператори инвестират много в родния футбол. 

От "Национална лотария" излязоха с клип с участието на актьора Захари Бахаров, в който се призовава за "помощ" да не се отнемат мечти и има лозунг "Да на потарията, не на произвола". Лотариите и букмейкърите получиха подкрепа и от бизнеса, и от медии. 

ГЕРБ и БСП обаче - след среща с вицепремиера Валери Симеонов, който обяви битката срещу талоните за търкане - обявиха, че подкрепят законопроекта с ограниченията. От левицата даже поискаха въвеждане на ДДС върху хазарта. Това не значи, че законопроектът скоро ще види "бял свят" в Народното събрание. По-вероятно е това да не се случи, твърдят от управляващото мозинство.