„Ние сме го следили и сме били на крачка ние да го заловим, преди да стане това убийство.  Така се случва, както много подходящо казва един бивш колега - малшанс сме имали да не сме ние и се е получило убийството.”

Това обяснение даде днес вътрешният министър Валентин Радев на случката с абсурднто пребиваване (поне) около месец на избягалите затворници Владимир Пелов и Радослав Колев в апартамент в гр. Ботевград. Което пребиваване накрая завърши фатално за Пелов...

Както Клуб Z писа, обяснението на ръководството на областната дирекция на МВР и прокуратурата бе, че той се е движил силно дегизиран - с брада и суичър и шапка, което доведе до куп шеги в публичното порстранство.

Днес обаче министърът твърдо застана зад екипа, работил по бягството на Пелов и Колев (за това бе създаден специален щаб, който дори още функционира, б.р.).

"Не очаквайте сега да ви разкажа оперативни подробности, но всичко това, което чух от професионалното ръководство и това, което изгледах по телевизора, се разминава доста, обяви министърът.

Добре е, че не е направил по-големи бели, защото видяхте какво намерихме на мястото, където се е укривал - имаше взривни вещества и ръчни гранати”, коментира Радев.

От своя страна главният секретар на МВР Младен Маринов обеща, че след като приключи случаят, ще бъде направен задълбочен анализ на действията на всички полицейски служби, ангажирани с работата.

Не мога да ви кажа конкретика, за да потвърдя, че колегите са си свършили работата с пълната отговорност. Благодаря на екипа, който работи и в момента. Защото критиките са безпощадни, включително и от хора, които са работили в системата и много добре знаят как се работи в такива случаи, но свободното слово дава възможност на всеки да критикува, след като събитията са се развили.

Той описа и оперативната сложност, като се позова на... домоуправителката:

„Чухте какво каза домоуправителката на блока – че тя тези лица не ги е виждала вътре. Така че при положение, че тези лица са подпомагани и се крият в един апартамент, смятам, че полицията трудно би стигнала до това нещо. Но въпреки това имаме информация - бързо намерихме и торбата с взривовете”, каза Младен Маринов, цитиран от бТВ.

В същото време от ведомството се похвалиха на среща и с министър Ангелкова, че само в Бургаска област ще бъдат командировани 757 полицаи за летния сезон.