Режимът в Северна Корея постоянно извършва престъпления, сред които унищожаване, убийства, поробване, мъчения, хвърляне в затвора, изнасилване, принуждаване към аборт и други сексуални насилия. Преследванията са на политическа, религиозна, расова или полова основа, пише в. "Гардиън", като цитира разследване на специална комисия на ООН.

Според този орган в Северна корея има между 80 000 и 120 000 политзатворници, събрани в 4 големи концлагера.

В сталинистката държава хората биват масово изселвани или просто изчезват. Много от тях биват умишлено подлагани на продължително гладуване. Сред жертвите са такива, които иват считани от режима в Пхенян за заплаха за политическата система и ръководството на страната.

Според "Хюмън райтс уоч" Северна Корея продължава да бъде една от най-репресивните държави в света въпреки скорошното дипломатическо отваряне към САЩ и Южна Корея.

Изброените престъпления обаче едва ли ще бъдат обсъждани в дълбочина на предстоящата среща между Ким Чен Ун и Доналд Тръмп, отбелязва "Гардиън". Двамата лидери ще се срещнат на 12 юни в Сингапур. Главната цел на Вашингтон е да убеди Пхенян да се откаже от ядрената си програма.

За едни лукс, за други глад

За севернокорейския елит се строят блокове с луксозни жилища.

Ли Чхол отишъл в севернокорейската армия 16-годишен и служи в нея 8 години. Това бил единственият начин да не умре от глад.

По време на службата си той и колегите му били закарвани безброй пъти на летище край Пхенян, където да наблюдават разстрели на врагове. Ли не си спомня колко души са били разстреляни пред очите му. Но е забелязал, че случаите зачестили след идването на власт на Ким Чен Ун в края на 2011 г.

Той и до днес си спомня звука на телата, поразени от куршуми.

Ли работил в строителна бригада. той и останалите правили правителствени сгради и ижлища за севернокорейския елит. Вярата му в режима започнала да се изпарява, когато го пратили да работи на една от вилите на Ким Чен Ун.

"Бяха ни казали, че всички в Северна Корея заедно преживяваме трудности, но те живееха в лукс. Почувствах се предаден, сякаш целият ми живот бе една лъжа", разказва Ли.

Той избягал, след като бил обвинен за изчезването на плановете на една вила. Успял да се измъкне от страната си, като подкупил граничарите. Иначе щели да го разстрелят.

"Севернокорейският ГУЛАГ е едно от най-гголемите страдания за народа на тази страна и светът има отговорността да се занимае с многото престъпления на режима срещу човечеството", заяви австралиецът Майкъл Кърби, оглавявал разследването на ООН.

Той се надява Тръмп да повдигне въпроса за човешките права пред Ким. Според него ако това не бъде направено сега, ще бъде трудно да стане по-нататък.

Президентът на САЩ не спомена темата, когато прие в Белия дом на 1 юни Ким Йон Чхол - висш представител на режима в Пхенян. Тръмп обаче остави отворена възможността да обсъди въпроса на предстоящата си среща с Ким.

"Мисля, че вероятно ще го направим, и може би в големи подробности", каза той през журналисти след срещата си с емисаря от КНДР.

Пхенян настръхна срещу разследването на ООН и обяви, че заключенията му са съчинени от "САЩ и други враждебни държави". Преди месец от севернокорейското външно министерство предупредиха Вашингтон да не ги провокира с въпроси като тези за човешките права.

Ким Чен Ун е най-брутален

Ким Чен Ун

Ким Чен Ун - третият управник от династията Ким, е обвинен, че е заповядал актове на изключителна бруталност в стремежа си да се укрепи на власт.

Ли Чхол твърди, че е станал свидетел на нови методи за екзекуции. Армията вече използвала куршуми "дум-дум", с които телата на смъртниците биват разкъсвани пред очите на техните близки.

Ким нареди разстрела на чичо си Чжан сон Тек през 2013 г. А миналата година наемни убийци ликвидираха в Малайзия неговия полубрат Ким Йон Нам, като пръстнаха в лицето му забраненото химическо вещество VX.

От 2016 г. вождът на КНДР е в черния санкционен списък на САЩ за нарушаване на човешките права.

Пек Йосеп - син на политически офицер, е очевидец на жестокостите на режима. На младини той избягал от армията, но бил заловен. Разминало му се обаче с трудов лагер, което за Северна Корея си е лека присъда.

Там Пек бил събличан гол и пребиван с колани и тояги. Надзирателите не му давали да спи по цели дни.

Преживелиците на Пек Йосеп и Ли Чхол обаче едва ли ще бъдат споменати на срещата между Ким и Тръмп в Сингапур, отбелязва "Гардиън". Това събитие има друга цел - да промени регионалния политически ландшафт.