"Ние винаги сме били отговорни и последователни и винаги сме казвали какви са целите и резултатите, които може да постигнем. Дотук всяко едно правителство е говорило за АЕЦ "Белене". ГЕРБ е единственото правителство, което слага критерии и ограничения."

Това каза зам.председателят на управляващата партия Цветан Цветанов в студиото на "Панорама" по повод случващото се с бурното "възкръсване" на проекта за Втора атомна. 

Той обеща още "цялостен анализ и да видим какво решение може да предложим на българския парламент". Освен това не трябвало да се забравят корекциите, които направили ГЕРБ и "Обединени патриоти":

"Евентуалното водене на разговор за инвеститор трябва да няма държавна гаранция, трябва да няма задължително изкупуване на по-висока стойност от тези които са - по-точно на АЕЦ Коздлодуй."

Бившият енергиен министър Драгомир Стойнев, който също беше в студиото, каза иронично, че се радва, че ГЕРБ еволюирала до идеите на БСП. Макар че благодарение на тях е изгубено много време, а и България е била осъдена в международния арбитраж.

"Но в крайна сметка при ГЕРБ е така – те са свикнали, когато ги осъдят, да плаща цената българският народ. Мисля, че тука г-н Цветанов е доста добре запознат с това", продължи Стойнев, явно визирайки множеството "ювелирни" акции то времето на Цветанов като вътрешен министър и загубените после дела в Страсбург.

Водещият Бойко Василев ги попита директно: те за какво спорят всъщност - да не би да е за любовта на Путин. Друг забележителен въпрос бе към Цветан Цветанов - да не би да защитва така гръмогласно Запада, за да маскира завоя, който в момента ГЕРБ прави на Изток.

Иначе спорът между гостите в студиото се пренесе и върху убития Владимир Пелов, като Цветанов каза, че състоянието на МВР е такова заради чистките през 2013 г., след като той си тръгнал и БСП махнала добрите професионлисти, назначени от него. 

А пък Стойнев обобщи, че при ГЕРБ:

"Навсякъде се назначиха политически лоялни некадърници."

Той се пошегува, е Пелов - освен въоръжен и много опасен, бил "и много хитър, пуснал си е брада и си сложил качулка и шапка. И полицията не  е била уведомена!"

Цветанов обаче - след като онзи ден Бойко Борисов съобщи как "много се накарал" на ръководството на МВР - също направи няколко недвусмислени намеци:

 "Разбираме, че има допуснати слабости.... Знаем за разпоредената проверка от министър Радев на районното. Тук само искам да добавя, че трябва да се направи комплексна проверка на областната дирекция София и на всички полицейски струкутри, които имат отношение към мероприятието.

МВР има много тежък период, който изживява все още", каза Цветанов, като напомни какво огромно е било доверието по негово време.

На него лично му било болно за министерството.