Ново проучване твърди, че повечето хора губят апетита си за нова музика, когато навършат 30 години и че повечето фенове са безнадеждно забити в руслото си.

Направено от сайта за разпространение на музика Deezer, изследването установява, че съществува нещо, наречено "музикална парализа" - когато феновете престават да откриват нови мелодии и артисти. Най-вероятно е средностатистически да достигнете това състояние на възраст 30 години и 6 месеца.

Разпитани за причините, поради които са спрели да се интересуват от новости, хората цитират какво ли не - от раждането на деца, до това, че са просто затрупани от огромно количество музика "навън" от техните познания и представи.

И ако и това не е достатъчно депресиращо, 60 на сто от анкетираните казват, че се чувстват безнадежно затънали в "един коловоз", слушайки само артисти, които вече познават, пише loudersound.com

От британското иследване, населението на Уелс и северозападната част на Англия са тези, които наистина "излагат" страната - първите се отказват от откриването на нова музика на 24 години и 8 месеца, а вторите - още на 23 г. и 9 месеца.

На другия край са феновете от Шотландия, които се противопоставят на "музикалната парализа", като са отворени за свежи повеи в изкуството чак до възрастта от 40 г. и 7 месеца.

За съжаление авторите на изследването не предлагат лечение за тайнственото състояние, освен да слушат Deezer. Не е зле също да си "сверявате часовника" с песните от Classic Rock на седмицата, да слушате Metal Hammer и Prog Podcasts или просто да се отправите към най-близкия музикален магазин.