Григор Димитров би Кевин Андерсън от Южна Африка с 2:1 сета (7:6 (5), 4:6, 6:4) в невероятен трилър на четвъртфинала на тенис турнира "Роджърс къп" от сериите „Мастърс 1000“ в Торонто и се класира за полуфинала.

В първия сет играта вървеше равностойно гейм за гейм до 11-ия, в който Андерсън направи пробив и след това спечели своето подаване и затвори сета с резултат 7:5. Във втория тенисистите започнаха да си разменят пробиви, но все пак Димитров излезе крайния победител и го спечели със 7:5. В третия сет се стигна до тайбрейк, където българинът показа повече характер и спечели, като успя да спаси два мачбола.

На полуфинала Григор Димитров ще играе срещу Жо-Вилфред Цонга, който отстрани Анди Мъри с 2:1 сета (7:6 (5), 4:6, 6:4), а преди това и номер едно в ранглистата - Новак Джокович.

Битката с Андерсън продължи 3 часа, в които Димитров премина през деветте кръга на ада, за да вдигне в крайна сметка победоносно ръце и да зарадва десетките българи по трибуните.

По традиция мачовете между 203-сантиметровият южноафриканец и Григор винаги се превръщат в епични битки, като в повечето случаи развръзката в сетовете идва след тайбрек. Вчерашният сблъсък не изневери на тази традиция. Очаквано срещата започна с доминация на сервиращите, което доведе до резултат 5:5 гейма. Последва един откровено слаб гейм за Димитров, което помогна на Андерсън да стигне до пробив за 6:5, следван от категорично спечелен гейм и сет на сметката на южноафриканеца.

Още с първите разигравания на втората част, най-добрият ни тенисист даде да се разбере, че ще гони обрата в срещата на всяка цена. И в този сет обаче драма не липсваше. Гришо стигна до ситуация, при която да сервира за сета при 5:3, но изненадващо допусна Андерсън да му върне пробива, а малко след това и да изравни за 5:5. В следващия гейм българинът успя да спаси нова точка за пробив, след което на свой ред проби подаването на опонента, което доведе до изравняване на сетовете.

Трилърът продължи и в решителния трети сет. В деветия гейм Григор игра катастрофално и загуби подаването си на 0. Андерсън получи шанс да сервира за мача. Южноафриканецът поведе уверено с 40:15 и когато нещата изглеждаха безнадеждни за Димитров, ала съперникът му не издържа на напрежението и допусна три шокиращи грешки, след които резултатът бе изравнен.

И за да бъде драмата пълна, се стигна до тайбрек, в който решаващият елемент се оказа психиката. Гришо демонстрира железни нерви, докато Андерсън отново се пречупи и след нелепа двойна грешка сложи край на епичния сблъсък. 

„Много съм разочарован. Играх стабилно. Определено никой не иска да загуби мач, в който е имал два мачбола. Това може би е най-тежката загуба в кариерата ми до момента", сподели разочарованият Андерсън след края на срещата. 

За щастливия победител това ще бъде втори полуфинал от престижната серия „Мастърс”. През месец май Димитров стигна до тази фаза на надпреварата в Рим, където бе спрян от Рафаел Надал, а сега на пътя му към първи “Мастърс” финал стои Джо-Вилфрид Цонга (Франция), отстранил на четвъртфиналите Анди Мъри (Великобритания) след 7:6(5), 4:6, 6:4.

До момента Цонга и Гришо са изиграли три мача помежду си, като и в трите победата е на сметката на французина.