Ако понятието "Русский мир" бъде изтръгнато от ръцете на великодържавния империализъм в качеството му на тояга, която се размахва над главите на народите от бившата империя и все по-често се стоварва върху тях със силата на арогантния милитаризъм, то Русия може да придобие отново сериозни шансове за упражняване на мека сила в своето географско и стратегическо обкръжение. В Грузия с голямо неудоволствие говорят на руски с чужденците, след нахлуването на Москва през август 2008 г. В Украйна самото рускоезично население изгуби мотивация да се идентифицира със северния си съсед, чиято интервенция в Крим и Донбас подложи населението в източна Украйна на брутално кръвопролитие и разруха.

Редовните арогантни изказвания на кремълския връх за "естественото право" на Русия на "сфери на влияние" далеч извън нейните граници поддържат естествена атмосфера на страх и русофобия - дори и в сфери, в които партньорството и сътрудничеството са обикновено добре дошли - търговия, бизнес проекти, културен обмен. След 1991 г. Русия забрави, че разполага с ресурсите на едно наистина впечатляващо езиково и културно влияние върху големи части от Евразия и източна Европа. Монополно високите цени на Газпром се превърнаха в истинското оръжие на "Русский мир" за сметка на влиянието в изкуства, наука и култура.

След 2005 -2007 г. "тоягата" на Газпром бе допълнена и с тоягата на откритата арогантна агресия - Грузия, Украйна, ... кой ще последва? Меката сила е най-добрия инструмент за геополитическо влияние, стига да разполагаш с нея и да умееш да я използваш. Днес ние не се радваме на истински достъп до руска култура - за сметка на това имаме пряк достъп до всекидневието на една мощна хибридна - пропагандна война срещу българския интерес и българския избор.

За съжаление, меката власт на Русия - езикът, културата, изкуствата - още дълго време ще бъдат приглушен спътник на арогантната твърда власт - пропагандна, военна, власт на стопанския монопол и политическото изнудване. Ако дойде ден, в който меката сила на Русия вземе връх, тогава и самата концепция за "Русский мир" ще придобие шансовете да постави Русия в центъра на една голяма общност от хора, които ценят нейното културно наследство. Кога и дали ще се случи това - днес никой не може да каже.

Коментарът е от профила на Огнян Минчев във Фейсбук. Заглавието е на редакцията