Изведнъж стана много актуално да си православен патриот. Мода - нещо като ония смешни очила и малки бомбенца на хипстърите, само че по-страшно.

Ние сме заобиколени от врагове. Прекрасни дългоруни овце сред вълци. Като едно малко, но много достойно племе, трябва със собствени сили (и тук таме с боговдъхновената помощ на такива като Волен) да борим всички. Но за да пребориш врага, първото е да го опознаеш, нали?

Затова предлагам кратък пътеводител в гората от омразни българоненавистници.

Западнякът. Значи, това западнякът е страшно коварно животно. Коварно и безсънно. Безсънно е, защото не спи по цяла нощ от една единствена мисъл – как да направи сина ти гей. Или тъмнокож, или зелена активистка. Върти се в кревата, мира не му дава и затова явно ходи по-рано на работа и постига тая завидна производителност на труда, от която иначе с радост се възползваме. Всичко е от злоба и безсъние заради нашия син. А и още една мисъл само има – как незаслушено да злепостави Путин. Дето се вика, той живее, учи се (при това качествено), работи (още по-качествено) и отглежда деца само между другото – тези двете са му основните цели. Само че за патриотизъм не знам, но Христос със сигурност е говорил доста неща за братолюбието – вижте си ги. И за молитви, ако някой се е увлякъл в някакъв макар и тежък грях... А не за гьостерици по главата.

Руснакът - това е един човек със силно чувство за имперска грандомания, дълбоки панталони, загащени до под мишците и джапанки. Трябва наистина никога да не си напускал родното си село, за да не си забелязал, че цял свят им се надсмива. Обаче това е само, докато не видим доларите им. Като ги видим, изведнъж и ние рязко се сещаме за 2-3 падежа, останали от 7-и клас, и с тяхната помощ опитваме да им продадем нещо. Апартамент или почивка край морето – все тая.

Само че за патриотизъм не знам, но Христос със сигурност е говорил доста неща за лицимерието – вижте си ги.

Турците? Леле, колко зле са турците! Това са едни хора, които упорито отказват да споделят изконните ни ценности, а именно - да се напиваш като идиот при всяка възможност и да работиш само в краен случай. Освен това си умират да карат тирове, а когато дойде най-големият им религиозен празник, да изминават по 3000 км, натъпкани като сардели в някой Мерцедес, зорлен търсейки си белята от нашите христолюбиви катаджии. Ама какво знаят те – ние сме горди православни! Нищо че не знаем четвърти празник освен Възкресение,  Рождество (ама тия двата ги бъркаме) и именния ден. И че минаваме на другия тротоар край кварталната църква, която не е на 3000 км, а на 300 метра.

За патриотизъм не знам, но Христос е дал доста примери как накрая може да има „изненади” с иноверците – вижте разговора му със самарянката.

Виж с гърците имаме пълно единомислие по тая ос с пиенето и неработенето. При тях са си подредени точно правилно от наша гледна точка. Затова пък те са кофти фанариоти, по цял ден седят на маса, викат „яссу!” и нищо не бачкат. Всъщност ги хулим за това, че са осъществили мечтата на 99,9 % от българското човечество.

Само че за патриотизъм не знам, но не е зле да видим колко съвременни светилници имат – колко светци, колко такива, които ще бъдат канонизирани всеки момент. Колко пъти сме ходили на мол в Солун и колко пъти на Света гора?

За патриотизъм не знам, но Христос със сигурност е говорил, че като се запали светило, не се слага под кревата или под похлупак, а нависоко – да свети за всички. Стига да има очи, а не комплекси.

Сърбите и македонците какво изобщо да ги споменаваме? Обикновени крадци. Постоянно се опитват да ни свият нещо – най-често част от великата история, загъната като баничка в парче от картата на Kleta Majka Balgarija. Това са хора, чиято единствена цел се състои в 9-те букви Л-е-п-а Б-р-е-н-а и тъпчене с плескавици. Нищо, че само в Скопие има повече православни храмове от някои области у нас и по-интересното – пълни са.

За Белград не знам – не мога да броя до толкова. Христос със сигурност е казал онова за сламката в окото на ближния и гредата в твоето – препрочетете си го.

Румънците – това са едни окаяници, които не е важно къде са сега, не е важно накъде вървят и дали индексът им на корупция е по-нисък от нашия. Важно е, че имаха по 2 часа телевизия на ден и нямаха ток, когато ние „изучихме децата и купихме апартамента и вилата”. Сега от нашите 100 телевизии не можеш да отсееш 2 часа читав материал, а в православните сайтове се разказват истории за хора като техния свещеник Георге Калчу. За съжаление български истории няма много там – проверете.  

Не знам за патриотизма, но със сигурност по-важна от него е истината. Истината е, че хората са си хора навсякъде и всички имат както добродетели, така и кусури. И още по-важна е любовта, която вижда първите и не зачита вторите. Проверете си.