"ЛГБТИ хората да водят достоен живот и да изразяват себе си открито". Това е мотото на София прайд 2018 г., който се провежда днес. На събитието се очакваха няколко хиляди души, но те се оказаха значително по-малко заради дъжда, излял се над столицата.

Програмата започна с концерт пред Паметника на съветската армия от 16 ч. След това към 19 ч. стартира шествие. Концертът и шествието се проведоха под засилени мерки за сигурност.

 

 

Двадесет и четири дипломатически мисии, Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ), Фондацията "Фридрих Науман" и Върховният комисариат на ООН за бежанците за България публикуваха обща декларация за подкрепа на мирното шествие на ЛГБТИ хората и тези, които ги подкрепят. Декларацията е подкрепена от дипломатическите мисии на страни от Европейския съюз, както и на Австралия, Бразилия, Израел, Канада, Норвегия, САЩ, Швейцария и ЮАР..

За първи път тази година програмата от съпътстващи събития на София прайд (тематични изложби, представления, филмов фестивал, спортни събития и дискусионни форуми) продължава в рамките на цял месец.

Днес в София се проведоха и анти-прайд събития срещу София прайд 2018 г. - "Поход за семейството", концерт "За възраждане на семейните ценности", организиран от партия "Възраждане", и "Да спасим децата на България и българското семейство". Надвечер прайдът и анти-прайдът бяха на няколкостотин метра един от друг в района на паметника на съветската армия и "Орлов мост".