Всички инвеститори, които са заявили интерес към АЕЦ "Белене" са поискали държавни гаранции. защото толкова години правителства си сменят позициите по проекта. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред Дарик радио.

"Управляващите претендират АЕЦ "Белене" да се направи без държавни гаранции, ние бихме искали да има някакви държавни гаранции. Това е въпрос на разговори с инвеститори, които проявяват интерес. Не става въпрос за строеж на каквото и да е - това е атомна електроцентрала. Това е част от националната и енергийна сигурност на България", каза Нинова.

И допълни:

"Не искаме държавно гарантиране на изкупуването на тока след построяването на централата, какъвто е случаят с "Марица Изток". А инвеститорът да има гаранция, че държавата държи на проекта и стои зад него".

Според Нинова оценката на европейските лидери, че България не е готова за еврозоната е правилна, защото сме най-корумпираната държава в Европа и те не вярват, че се справяме с този проблем. Тя допълни, че корупцията вече е трансгранична и засяга и европейски средства на европейски данъкоплатци.

"Трябва да се втърдява тон в защита на нашите интереси, а не да се пречи на нечии чужди. Трябва да се защитават национални интереси чрез търсене на съюзници", каза Нинова по повод диалога между България и ЕС.

Според нея България трябва да продължи да настоява за влизане в Шенген.

"Винаги, когато сме настоявали твърдо да се защити националният интерес, излиза колега от ГЕРБ и казва, че това поведение на г-жа Нинова е антиевропейско. Същото се случи и по пакета "Мобилност", същото е и с двойния стандарт на храните", обясни Нинова.

За проеден път тя отрече възможността за "голяма коалиция между БСП и ГЕРБ".

"Виждам, че напоследък пак започват такива спекулации, защото сме били имали обща позиция по проекта АЕЦ "Белене" например. Не ние имаме обща позиция с ГЕРБ за "Белене", а просто те седем пъти си смениха мнението и накрая приеха нашето, което от години е едно и също", поясни Нинова.