Над 100 000 поддръжници на румънското правителство се събраха вчера в столицата Букурещ, облечени в бяло, за да протестират срещу предполагаемите злоупотреби, извършени от антикорупционните прокурори, предаде Асошиейтед прес.

Управляващата социалдемократическа партия смята, че прокурорите имат прекалено много власт и твърдят, че те незаконно са подслушвали телефони и несправедливо са преследвали държавни служители. Партията докара с автобуси поддръжници от цялата страна за митинга, а други пристигнаха самостоятелно, отбелязва АП. 

Румъния не е измислила корупцията, заяви пред кореспондент на агенцията Оана Флоря, на 42 години, юридически експерт от Букурещ. Много от обвиненията бяха преувеличени и много хора бяха оправдани, допълва тя.

Миналата година Румъния преживя най-големите протести след края на комунизма, след като правителството се опита да декриминализира закононарушенията на държавните служители. Антикорупционната прокуратура е разследвала 713 държавни служители през 2016 г., включително 28 кметове и един сенатор. 

Според критици проправителственият митинг цели да сплаши съдиите и румънсикя президент Клаус Йоханис, който подкрепя антикорупционната борба.

Няколко участници в демонстрацията заявиха, че мислят, че телефоните им се подслушват, отбелязва АП. 

В словото си на митинга кметът на Букурещ Габриела Фиря заяви, че той е бил организиран, за да "защити достойнството и свободата", отбелязва БТА. 

На участниците в антиправителствените демонстрации против корупцията на високите нива, редовно е било плащано, "за да протестират против нашите интереси", каза тя. 

Но Калин Мариус Козмин, на 23 години, член на Социалдемократическата партия, берач на домати и царевица, дошъл от източния град Тулча, изглежда е повече загрижен за икономиката, отколкото за политическите вражди, посочва, че на страната трябват повече работни места и магистрали.