Нечовешки зверства са извършвали 11-те български граждани, задържани заради организиране на мрежа от просяци в Тулуза. Сред тях са 8 мъже и три жени, а 4-ма вече имат повдигнати обвинения - за пране на пари, трафик на хора и други измами.

В мащабната операция са участвали над 160 полицаи, съобщи тази сутрин Нова тв.

Арестуваните са членове са на 5 различни ромски фамилии, които поне от 3 г. са "наемали" просяци от България, разполагали ги по различни кръстовища във френския град и им поставяли "дневна норма". На по-малко кръстовище в дъждовен ден можело да изкараш минимум 30 евро, но на голямо долният праг бил € 400. Работното време било от 7 до 21 ч., а за който не изпълни нормата, имало зверски изтезания - били връзвани за дървета, мачкани с коли, горени...

Касае се за това, което на Запад наричат "модерно робство" - жертвите са били примамвани с обещания за работа, но на място им били отнемани всички лични документи и били заставяни да просят в резултат на физически и психически тормоз, пишат медиите във Франция.

Потърпевшите били избирани още от България с психически или физически недостатъци. А част от това, от което са шокирани френските медии, е че босовете си ги "препродавали" по 500 евро за човек. Всяка от жертвите е имала свой собствен "господар" и често "господарите" сключвали сделки помежду си.

Всички изолирани 33-ма представители предимно на ромския етнос (между които и дете на 7 г.) вече са под грижите на френските социални служби. Почти всички обаче - без един, са поискали връщане в България. 

Тарторите на мрежата са заплашени от 20 години затвор. Част от тях са от района на Плевен и водели доста охолен начин на живот у нас.