Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо е „забил нож в гърба“ на САЩ по време на срещата на лидерите на държавите от Г7, заяви икономическият съветник на Белия дом Лари Кудлоу в неделя, цитиран от AFP.

„Той действително ни заби нож в гърба. Той направи много лоша услуга на цялата Г7“, заяви Кудлоу по адрес на Трюдо.

Доналди Тръмп е бесен, че канадският лидер налагал мита над "американските фермери, работници и компании", а пък те - само "над колите, наводнили пазара". Това стана, след като предния ден самият Тръмп се похвали, че е договорил с младия министър-председател нулеви ставки към Щатите.

Трюдо носел отговорността за провала на срещата на високо равнище на Г-7, каза още главният икономически съветник на президента на САЩ.

"Той даде пресконференция и каза, че САЩ се държат оскърбително", каза Кудлоу в ефира на Си Ен Ен, цитиран от АФП.

Президентът на САЩ, който не подкрепи заключителното споразумение на Г-7, реагирал по този начин, "за да не покаже слабост" преди срещата си със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, допълни Кудлоу.

Както Клуб Z писа, в два туита от борда на "Еър Форс 1" на път за Сингапур, точно когато Канада разпространи официалното комюнике на Г-7, Тръмп се нахвърли срещу домакина, като обвини канадския премиер, че е непочтен и нерешителен.

"Въз основа на фалшивите твърдения на Джъстин на неговата пресконференция и факта, че Канада налага големи мита на нашите американски фермери, работници и компании, аз инструктирах нашите представители да не одобряват комюникето, тъй като ние обмисляме мита върху автомобилите, които наводняват американския пазар", написа президентът.

По-рано германският външен министър Хайко Маас критикува Тръмп с думите, че решението му да оттегли подкрепата си за заключителното комюнике на Г-7 със съобщение в Туитър "разруши доверието и отговорът на Европа трябва да бъде още по-силно обединяване".

"Това не е изненада, видяхме същото и със споразумението за климата, и с иранското ядрено споразумение, каза Маас, коментирайки решението на Тръмп да се оттегли от декларацията на Г-7, която бе съгласувана на срещата на високо равнище в канадския курорт Ла Малбе

"За няколко секунди вие можете да унищожите доверието с 280 думи в Туитър", заяви Маас.

Той предупреди, че ще отнеме много време изгубеното доверие да бъде възстановено.

Френското президентство също подчерта днес, че международното сътрудничество не може да зависи от нечии пристъпи на гняв или бележки, отхвърляйки 
"непоследователността" и "необосноваността" след рязката промяна в отношението на президента на САЩ Доналд Тръмп към заключителната декларация от срещата на високо равнище в канадския курорт Ла Малбе.