"Протестна мрежа възразява срещу назначаването на Красимира Медарова за министър без портфейл с отговорност за изборите."

Това заяви Протестна мрежа само една нощ, след като Медарова бе назначена на поста от президента Росен Плевнелиев.

"Протестна мрежа е напълно съгласна, че постът министър с отговорност за изборите е много важен и следва тази отговорност да бъде възложена на човек с безупречна репутация, доказан професионализъм и не бива да се правят никакви компромиси с кандидатурата при никакви обстоятелства. Смятаме, че като председател на ЦИК Красимира Медарова имаше възможност да се докаже безспорно и да направи достатъчно за прозрачното действие на Комисията в изпълнение на нейните отговорни за обществото първостепенни задачи, без да остави сянка на съмнение за действията си, което тя не успя да направи", пише в сайта на мрежата.

Позицията на протестърите се доближава доста до бързата реакция на противници на Плевнелиев и Борисов, които минути след президентския указ вчера изразиха неприкрити съмнения в качествата на Медарова. Според тях тя, като председател на ЦИК от квотата на ГЕРБ в периода 2011-2014 г. щяла да бъде "запомнена с пълното си мълчание по време на всички скандали, свързани с изборите 2 в 1 през 2011. Както и стова, че "проговори" с формални изявления чак след приключването на изборите. Изборите за държавен глава и местна власт тогава преминаха в обстановка на хаос и нарушения, за които говорят и докладите на международните организации, участвали в тяхното наблюдение", твърди агенция БГНЕС.

Медарова подаде оставка заради влизането в сила на новия Изборен кодекс и на предвидените с неговите Преходни и допълнителни разпоредби промени в Закона за съдебната власт, които забраняват действащи съдии да участват в състава на ЦИК като нейни членове.