Президентът Доналд Тръмп и севернокерийският диктатор Ким Чен Ун вече са в Сингапур за историческата среща утре. Целият живот в града се върти около съмита. Една от последните новини, свързана с разговора между двамата лидери, е разкритието, че Ким е поканил американския президент Доналд Тръмп да посети през юли Пхенян за втора среща на високо равнище на двете страни.

Според вестник "Чунан илбо", позовавайки се на добре осведомен източник, предложението се съдържало в писмо, предадено на Тръмп на 1 юни във Вашингтон от заместник-председателя на ЦК на Корейската трудова партия Ким Йон Чхол. Вестникът отбелязва, че тогава и двете страни са изразили готовност да продължат контактите си на най-високо равнище. 

Представители на делегацията на американския президент Доналд Тръмп се срещнаха тази сутрин в Сингапур със севернокорейски официални лица, съобщи Белият дом, цитиран от ДПА. Американският посланик във Филипините и бивш посланик в Южна Корея Сун Ким ръководи американската делегация на срещата в хотел "Риц Карлтън". В севернокорейската делегация е заместник външният министър Чхуе Сон Хюи.

Историческата среща, на която за пръв път действащ американски президент ще се срещне със севернокорейски лидер, има за цел постигане на споразумение за денуклеаризация на Северна Корея в замяна на облекчаване на дипломатическите и икономическите санкции срещу Пхенян, сочат информации от САЩ.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун и американският президент Доналд Тръмп ще обсъдят "постоянен и устойчив механизъм за опазване на мира" и денуклеаризация на Корейския полуостров. Това пък съобщи Корейската централна телеграфна агенция, цитирана от Ройтерс.

В информацията се казва още, че ще бъдат обсъдени "други въпроси от общ интерес" и ще бъдат обменени "широкообхватни и задълбочени възгледи", отбеляза Асошиейтед прес.

Кадилакът на Тръмп и мерцедесът на Ким по улиците на Сингапур.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пристигна още вчера в Сингапур. Самолетът "Еър форс уан" кацна във военновъздушната база "Пая Лебар" в 20.21 ч. (15.21 ч. българско време). Тръмп пристигна в Сингапур няколко часа след Ким. Севернокорейският лидер вече се срещна със сингапурския премиер Ли Сян Лун, който ще приеме и президента на САЩ.

Тръмп бе посрещнат на пистата от сингапурския министър на външните работи Вивиан Балакришнан. Той отпътува с ескорт към хотел "Шангри Ла" в центъра на Сингапур, където бе настанен. Хотелът на Тръмп се намира на около 500 метра от този, където отседна Ким Чен Ун - "Сейнт Реджис".

Предвидено е президентът на САЩ и севернокорейският лидер да се срещнат в хотел "Капела" на остров Сентоса. По-рано Белият дом съобщи, че разговорите между двамата ще започнат в 9 ч. (4 ч. българско време) във вторник.

По-малката сестра на севернокорейския лидер Ким е в състава на делегацията. В състава на севернокорейската делегация влизат още министърът на външните работи И Йон Хо, новият директор на Главното политическо бюро на Корейската народна армия Ким Су Гил, както и вторият човек в режима в Пхенян, заместник-председателят на управляващата Корейска трудова партия Ким Йон Чхол.