Когато Даниел Еса напуска Сирия през 2014 година, той е изправен пред несигурното бъдеще на бежанец във Франция, където няма много познати, а и не знае добре френски, информира Ройтерс.

Сега той продава луксозни маратонки собствена марка на богатите хора в Париж и Холивуд.

Трийсетгодишният сириец е учил мода в Дамаск, но е изоставил надеждите за кариера в родината си, която напуска заради войната, и се установява във френския град Лил.
Неговите семпли, но шик, кожени маратонки с ластици вместо връзки, се продават на средна цена 330 евро (390 долара).

Актрисата Упи Голдбърг си поръчала, след като ги видяла на краката на приятел на модно шоу в САЩ и питала кой е дизайнерът, разказва пред Ройтерс Еса от бутик, предлагащ 28 модела от неговите обувки.

Той открива първия си магазин през следващите две седмици. Обувките вече се продават в Бевърли Хилс, Париж и Аячо (Корсика).

Бабата на Еса го научила да шие тайно от семейството му, според което модата е работа само за момичета.

За него било трудно да вземе решение да напусне Дамаск, който за разлика от родния му град Хомс, е пощаден от най-жестоките боеве, особено след като Еса вече имал своя работилница и магазин в сирийската столица.

Видяхме, че войната започна да наближава Дамаск. Имаше нападения почти всеки ден и видях приятелите ми и много семейства да напускат един след друг - разбира се късметлиите, тези които можеха да си позволят да напуснат, разказва Еса.

Той не е виждал семейството си, откакто е напуснал Сирия.

Всеки чифт от обувките на Даниел Еса носят надпис под езика - "Свобода", "Целувки" или "Мир".

Всеки говори за световен мир, но аз наистина се надявам един ден да имаме мир в нашия свят, каза Еса.