"Резултатите от лабораторните анализи на кравата от Кюстендилско са благоприятни."

Тази дълго чакана вест от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) бе оповестена днес на сайта на институцията. Ако все още има неразбрали, става въпрос за кравата Пенка, която стана световна знаменитост, след като дори сър Пол Маккартни излезе с призив да бъде запазен животът й. Припомяме, че Пенка "избяга" от вкъщи и премина в границите на Сърбия, поради което при завръщането й се наложи да бъде тествана за опасни болести, а от БАБХ бяха готови да я умъртвят.

"Лабораторните анализи на кравата, пребивавала 15 дни в Сърбия и преминала обратно границата, са отрицателни за изследваните болести. Предстои изготвяне на протоколите от изпитванията, като животното остава на този етап възбранено в с. Копиловци. Очаква се към края на седмицата животното да бъде върнато за отглеждане в обекта в с. Мазарачево", посочват от БАБХ.

И с това животът на Пенка изглежда спасен.

Междувременно пред бТВ Явор Гечев от фондация "Четири лапи" обяви, че казусът с кравата е четвърти гаф от началото на тази година на агенцията по безопасност на храните, свързан с хуманно отношение към животните. Другите три скандала, в които се забърка БАБХ, са с лъвчетата Терез и Масуд, умъртвените птици от столичния зоопарк и бедстващите кончетата в Осоговската планина, изброи Гечев.

Припомняме, че по отношение на двете лъвчета с установени тежки заболявания БАБХ настояваше, че могат да бъдат отглеждани в зоопарка в Пазарджик, въпреки че оттам признаха, че нямат опит и едва ли ще се справят; по отношение на птиците - ставаше въпрос за над 100 умъртвени редки птици само поради съмнения за щама на птичия грип, без да е измината цялата процедура; а по отношение на конете - БАБХ е правила проверки на животновъдния обект и надлежно му е издала всички разрешителни. 

От БАБХ искаха да умъртвят Пенка с мотива, че това е изискване на европейското законодателство. Стопанинът на кравата обаче направи медийно достояние казуса, а кравата стана световно известна и започна кампания за нейното спасяване.

По думите на Явор Гечев БАБХ коли животните на общо основание, защото така е по-лесно и също, защото за тях животните са просто една бройка. "Историята е изключително нелепа и показателна  за действията на нашите власти", смята екологът.

Според него има пропуски и в законодателството на Европейския съюз. Гечев се надява те да бъдат поправени след казуса "Пенка".