САЩ имат готовност да предложат на Северна Корея „уникални" гаранции за сигурността й, ако Пхенян се заеме с „цялостно, проверимо и необратимо ядрено разоръжаване".

Това увери американският държавен секретар Майк Помпео в навечерието на историческата среща на върха в Сингапур между лидерите на двете страни – Доналд Тръмп и Ким Чен Ун, съобщи АФП, цитирана от "Фокус".

Помпео допълни на пресконференция в Сингапур, че подготвителните разговори напредват по-бързо от очакваното.

„Ще предприемем действия, за да им осигурим достатъчно увереност, че те могат да се чувстват комфортно, че денуклеарицацията не е нещо, което ще свърши зле за тях. Точно обратното, тя ще доведе до по-светло и по-добро бъдеще на севернокорейския народ", категоричен бе първият дипломат на Вашингтон. 

Северна Корея потвърди курса си към премахване на ядрените оръжия. Обаче ние искаме да разберем дали наистина са искрени тези намерения, посочи Помпео, който доскоро беше шеф на ЦРУ.

"Главната цел, която се опитваме да постигнем в рамките на дипломатическите преговори със Северна Корея, не се е изменила. А тя е пълно и необратимо ядрено разоръжаване на Корейския полуостров. Това е единственият изход, който е приемлив за нас", изтъкна държавният секретар.

По думите на Помпео разговорите утре между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун ще начертаят рамките на преговорния процес, който ще последва след тях.

"По време на преговорите между Тръмп и Ким ще бъдат сложени рамките на процеса за последващата тежка работа", обяви той пред журналистите.

Запитан при какви условия Тръмп би напуснал масата на преговорите, Помпео отвърна, че американският президент е подготвен за разговори до края на срещата.

Държавният секретар коментира, че САЩ ще затегнат санкциите спрямо Северна Корея, ако преговорите се провалят и дипломатическият процес поеме в неправилна посока.

Майк Помпео се шегува с говорителката на Белия дом Сара Сандърс преди началото на обяда с премиера на Сингапур.

Американският държавен секретар Майк Помпео обяви, че ще се срещне с ръководни представители на Южна Корея, Япония и Китай след историческата среща на върха на Доналд Тръмп и Ким на 12 в Сингапур.

За подготовката на срещата Помпео посети два пъти Пхенян, първо като директор на ЦРУ, а после като държавен секретар. Той се срещна с Ким, който му е казал, че разбира, че "настоящият модел вече не работи" и "че не може да се действа както в миналото". 

Помпео съобщи, че срещите му с колегите му от Южна Корея и Япония ще се проведат в Сеул на 13 и 14 юни, а после той ще отиде в Пекин за срещи с китайски представители, предаде БТА.